Danemarca susține protecția și promovarea drepturilor omului în R. Moldova

03. 03. 2016
Ieri, a avut loc ședința Consiliului de coordonare a proiectului PNUD „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protecția și promovarea drepturilor omului”, finanțat de Guvernul Danemarcei. Partenerii de implementare ai proiectului sunt Institutul Național al Justiției, Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru prevenirea, eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Prin acest proiect, durata căruia cuprinde anii 2015-2018, se urmărește sprijinul implementării reformelor, planurilor și angajamentelor relevante în domeniul drepturilor omului, pentru a se asigura că capacitățile instituțiilor naționale pentru drepturile omului sunt consolidate, astfel încât acestea să-și poată exercita funcțiile-cheie în ceea ce ține de monitorizarea, raportarea, promovarea și protecția drepturilor omului. Obiectivul general al proiectului este consolidarea protecției drepturilor omului și a supremației legii prin consolidarea capacităților instituționale ale actorilor-cheie în relația cu justiția și grupurile vulnerabile.
 
În cadrul ședinței au vorbit Diana Scobioală, Director executiv al Institutului Național al Justiției, Fin Poulsen, consilier principal în Departamentul pentru Vecinătatea Europeană al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct la PNUD Moldova, Margarita Galstyan, manager de proiect la Oficiul Consiliului Europei în R. Moldova, Alexandru Cocârță, managerul proiectului menționat, PNUD Moldova, și Evghenii Goloșceapov, coordonator programe Justiție și Drepturile Omului la PNUD Moldova. Aceștia s-au referit la rezultatele anului precedent și perspectivele de implementare a proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protecția și promovarea drepturilor omului”.
 
Chiar de la începutul discursului său, Diana Scobioală a menționat: „La cea de-a doua ședință a Consiliului de coordonare al proiectului, îmi face o deosebită plăcere să remarc faptul că rezultatele înregistrate pe parcursul anului 2015 sunt foarte bune și vizibile. Proiectul s-a dovedit a fi unul valoros și la momentul oportun pentru instituția noastră”.
 
În cadrul proiectului dat, Institutul National al Justiției a beneficiat de dotarea unei săli de studii cu calculatoare noi, care deja au fost valorificate recent la examenul de capacitate al candidaților la funcția de judecător în baza vechimii în muncă. Următorul pas ce ține de această achiziție va fi primul test electronic implementat pentru viitoarea admitere a candidaților la funcții de judecător și de procuror, care va avea loc în luna septembrie.
 
Cu susținere din partea acestui proiect INJ a început reformarea planului de instruire inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror. Practic, toate propunerile expertului proiectului au fost implementate și planul va fi dezvoltat în continuare, adaptat la noile tendințe, la noile cerințe.
 
A fost realizat și un raport pe segmentul instruirilor în domeniul drepturilor omului, care a sugerat modificarea metodologiei instruirii candidaților la funcția de judecător și procuror, dar și acordarea de priorități instruirii la distanță.
 
Anul trecut, INJ a solicitat redirecționarea unor fonduri din cadrul proiectului pentru adaptarea parterului clădirii – care este un patrimoniu monumental și cultural – la nevoile persoanelor cu dizabilități. Au mai fost procurate două table inteligente care vor fi valorificate la maxim după instruirea formatorilor în domeniul utilizării lor. În plus, reprezentanți ai Institutului National al Justiției au beneficiat de o vizită de studiu la Șoala Națională de Magistratură din Franța și de participare la reuniunea internațională a rețelei școlilor de magistratură, care a avut loc în Brazilia. Diana Scobioală a ținut să menționeze că cele acumulate în cadrul acestor vizite deja se răsfrâng asupra procesului de instruire la Institutul National al Justiției.
 
În finalul întrunirii, participanții și-au exprimat convingerea că implementarea proiectului decurge cu succes și au mulțumit reprezentanților finanțatorilor pentru susținere.