Ședința Consiliului INJ: o atenție deosebită – rețelei de formatori

03. 02. 2016
 
Vineri, 29 ianuarie, a avut loc prima ședință ordinară a Consiliului Institutului Național al Justiției din anul curent. Au fost prezenți 9 din cei 13 membri ai Consiliului.
 
Un punct important de pe agenda ședinței a fost aprobarea Comisiei pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de judecător și pentru examinarea persoanelor care candidează la funcția de judecător în baza vechimii în muncă.
 
În urma prezentării informațiilor de rigoare de către responsabilii din cadrul INJ și a discuțiilor pe marginea unor intervenții din partea membrilor Consiliului, au fost aprobate curriculumurile disciplinare pentru formarea iniţială a candidaţilor la funcţii de judecător şi procuror în semestrul II, conform planului de învățământ 2015-2017; modificările Regulamentului cu privire la organizarea concursului pentru suplinirea posturilor didactice și remunerarea muncii; Statul de personal pentru anul 2016; Regulamentul de ordine internă și Planul de formare la distanță pentru anul 2016.
 
În cadrul ședinței s-a menționat faptul că, în ultimul timp, s-a reușit să se acorde o atenție deosebită selectării și evaluării formatorilor INJ. De data aceasta, au fost aprobate rezultatele concursului pentru completarea rețelei de formatori, Planul de formare formatori pentru anul 2016 și modificările la Statutul formatorului Institutului Național al Justiției. Invitată la ședință, Valeria Șterbeț, șefa Secției didactico-metodică și cercetări, a menționat că, în urma aprobării rezultatelor evaluării profesionale complexe, s-a decis modificarea Statutului formatorului INJ, Dumneaei prezentând și propunerile de modificare. Printre modificări se numără și expunerea într-o nouă redacție a întregului Capitol IV din Statutul formatorului – EVALUAREA, în care se menționează că specialiștii incluși în rețeaua de formatori sunt supuşi evaluării periodice și evaluării complexe.
 
Evaluarea periodică a prestației formatorilor se realizează anual, reieşind din specificul fiecărui tip de formare, în conformitate cu Metodologia de evaluare a calității programelor de formare din cadrul Institutului şi se referă doar la formatorii care participă efectiv, în anul respectiv, la activităţile de formare din cadrul Institutului. Cu titlu de excepţie, prestația formatorului care desfăşoară activitatea de formare în mod ocazional, pe termen scurt, se evaluează la finalizarea activităţii, în baza unei fişe de evaluare adaptate specificului activităţii prestate. Rezultatele evaluării se anexează la dosarul formatorului și constituie informaţie cu caracter personal.
 
Evaluarea complexă a formatorilor din reţeaua de formatori este efectuată o dată la 3 ani şi are drept scop verificarea corespunderii performanței formatorilor cerinţelor prevăzute de Statutul formatorului. Procedura de evaluare complexă a formatorilor se declanşează prin hotărârea Consiliului INJ. Importantă este evaluarea complexă a formatorilor în a doua etapă, prin prezentarea în faţa Comisiei permanente de concurs a unei secvenţe demonstrative de seminar cu o durată de la 30 până la 45 minute pe o temă la liberă alegere din domeniul pentru care formatorul este inclus în reţea. Comisia va evalua formatorul în baza unei fişe de evaluare, criteriile fiind următoarele:
  • centrarea activităţii de formare pe obținerea de abilităţi practice şi atitudini;
  • segmentarea logică a conţinutului tematic;
  • adecvarea metodelor de formare la obiectivele de învăţare şi la profilul grupului;
  • respectarea caracteristicilor de învăţare la adulţi;
  • logica şi corectitudinea exprimării în domeniul de specialitate;
  • utilizarea resurselor materiale adecvate;
  • gestionarea resurselor materiale adecvate;
  • elemente de noutate în abordare şi informare;
  • capacitatea de planificare, organizare şi evaluare a temei;
  • capacitatea de a se autoevalua şi de a se forma continuu.