Asigurarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în mediul offline și online

22. 02. 2016
„Institutul Național al Justiției are onoarea să găzduiască un eveniment care va aborda subiecte foarte actuale în societatea noastră – guvernarea internetului și implicațiile acestuia în viața de toate zilele. Pe de o parte, rețeaua web furnizează multe beneficii care ne îmbunătățesc viața cotidiană, iar pe de altă parte ea reprezintă și numeroase riscuri privind exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Apare tot mai des întrebarea: trebuie și în ce măsură să fie reglementat internetul?” - cu aceste cuvinte ale Directorului executiv al INJ, Diana Scobioală, și-a început azi lucrările seminarul „Asigurarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale în mediul offline și online”.
 
De asemenea, cu mesaje de salut și introducere generală în tematica programului de instruire s-au prezentat Ghenadie Barbă, șef-adjunct al Oficiului Consiliului Europei (CoE) în R. Moldova, Aneil Singh, șeful Secției operațiuni din cadrul Delegației Uniunii Europei în R. Moldova, și Leila Marshania, manager de Program CoE/UE Cadrul de Cooperare Programatică (PCF).
 
Obiectivele cursului de formare continuă, care are loc pe 22 și 23 februarie la INJ, constau din promovarea și sporirea nivelului de cunoaștere al judecătorilor și procurorilor, preluarea și implementarea în activitatea lor permanentă a standardelor adoptate de CoE privind drepturile omului și internetul, statul de drept în lumea digitală, jurisprudența CtEDO în domeniul guvernării internetului, inclusiv noile tehnologii informaționale.
 
Cele patru sesiuni ale trainingului – „Standardele Consiliului Europei în domeniul drepturilor omului și Internetul. Puncte de referință globale pentru activitățile omului în mediul offline și online”; „Standardele CoE și CtEDO privind protecția datelor și a dreptului la viața privată pe Internet”; „Libertatea de exprimare și informare în Internet”; „Criminalitatea informatică și securitatea cibernetică online și offline” – vor acoperi mai multe subiecte ce țin de statul de drept în era digitală și sistemul CoE de protecție a drepturilor omului în spațiul internet, viața privată, protecția datelor și autodeterminarea pe internet, platforma publică internet – un mediu nou pentru realitatea juridică a R. Moldova, crimele cibernetice și relația acestora cu drepturile omului în internet etc.
 
La sfârșitul fiecărei sesiuni, participanții vor fi divizați în echipe pentru a soluționa studii de caz din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.
 
Cursul se va desfășura sub îndrumarea atât a experților CoE/UE – Karmen Turk, avocat și doctorand la Universitatea din Tartu (Estonia), Joanna Kulesza, profesor de drept internațional la Universitatea din Lodz (Polonia), – cât și a formatorilor naționali: Veronica Mocanu, președintele ONG „Centrul de mobilitate din Moldova”, lector la Universitatea de Stat din Moldova, și Veaceslav Soltan, procuror, șef al Secției tehnologii informaționale și investigații ale infracțiunilor în domeniul informaticii de la Procuratura Generală a R. Moldova.
 
Activitatea de dezvoltare profesională este organizată de Institutul Național al Justiției și Consiliul Europei în cadrul Proiectului comun al Uniunii Europene și CoE „Consolidarea respectării drepturilor omului în contextul implementării Agendei Digitale a Republicii Moldova”, în conformitate cu prevederile Planului de acțiuni privind implementarea Programului național de securitate cibernetică a Republicii Moldova pentru anii 2016-2020.