Echipa INJ s-a întors de la Concursul THEMIS cu premiul special al juriului

18. 06. 2015

Republica Moldova a participat la competiția internațională a școlilor europene de magistratură THEMIS, care avut loc în or. Luxemburg. Evenimentul a fost organizat de Institutul Național al Magistraturii din România (INM), în colaborare cu Centrul Portughez de Studii a Magistraților (CEJ), cu sprijinul Rețelei profesioniştilor judiciari de la Lisabona și al Rețelei Europene de Formare a Judecătorilor (EJTN).

Competiția THEMIS are drept scop formarea și schimbul de cunoștințe în domeniul sistemului judiciar european pentru viitorii magistrați, precum și preluarea de către aceștia a bunelor practici ale sistemului de drept european.

Institutul Național al Justiției din Moldova (INJ) a delegat o echipă din 3 participanți, care au concurat la categoria „Cooperarea internațională civilă în materie de procedură civilă europeană”. Din partea INJ au fost delegați: Victoria Sanduța, candidat la funcția de judecător, Livia Mitrofan, candidat la funcția de judecător și Alexandru Mardari, candidat la funcția de judecător. Echipa noastră a participat cu tema „Exequatur-ul hotărârilor arbitrale străine pe teritoriul Republicii Moldova: RISCURI ŞI REMEDII”.

Echipei din Moldova i-a fost decernat un premiu special al juriului pentru Încurajarea înțelegerii valorilor europene și pentru stabilirea unei relații mai strânse între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În acest an la competiție s-au prezentat echipe din 10 state europene: Italia, Franța, Germania, Republica Moldova, Grecia, Belgia, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă şi Spania.

Reprezentanții INJ au mai participat la competiția THEMIS în anii 2008 și 2009.

Participarea echipei INJ a fost posibilă datorită suportului logistic din partea Programului USAID de Consolidare a Instituţiilor Statutului de Drept (USAID ROLISP).