Experți germani învață judecătorii moldoveni cum se determină statutul de refugiat

28. 09. 2016

Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu Centrul de Drept al Avocaților și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), desfășoară pe 28-29 septembrie curent cursul de formare continua ,,Elemente de determinare a statutului de refugiat în temeiul Convenției de la Geneva 1951”. Programul de instruire este destinat judecătorilor din sistemul național de justiție.

Cu mesaje de salut către participanți s-au adresat Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare a Institutului National al Justiţiei, Sergiu Găină, ofițer de protecție la UNHCR Moldova, Oleg Palii, presedintele Centrului de Drept al Avocaților, Bernard Dawson și Katelijne Declerck, membri ai Asociației internaționale a judecătorilor care soluționează cauze de drept al refugiaților (IARLJ).

Experții germani Bernard Dawson și Katelijne Declerck vor asigura sesiunile de formare împreună cu un expert național – Svetlana Tizu, judecătoare la Judecătoria Centru din mun. Chișinău.

Pe lânga cele doua sesiuni – Clauzele de includere conform Convenției de la Geneva și Evaluarea credibilității în cadrul procedurii de azil – vor fi analizate separat fiecare element din definiția refugiatului prin oferirea explicațiilor și clarificărilor. Studiile de caz privind credibilitatea și elementele din definiția refugiatului vor consolida cunoștințele participanților în domeniul azilului. La finele evenimentului, participanții vor face o delimitare clară între fiecare motiv privind recunoașterea statutului de refugiat și înțelegerea cum trebuie să fie evaluată credibilitatea solicitanților de azil.