Prevenirea și combaterea discriminării – o prioritate a formării continue la INJ

12. 05. 2016

Asistenții judiciari și grefierii din instanțele naționale participă azi, 12 mai curent, la cursul de formare continuă cu tema „Lupta împotriva discriminării – reglementările prin prisma legislației naționale și a Convenției Europene a Drepturilor Omului”. Evenimentul este organizat de Institutul Național al Justiției în cooperare cu Consiliul Europei în cadrul Proiectului privind susținerea eforturilor naționale în prevenirea și combaterea discriminării în Republica Moldova.

Ținând cont că Legea nr. 121 privind asigurarea egalității a intrat în vigoare abia în 2013, iar Republica Moldova se dorește a fi un stat democratic în care să fie respectat dreptul tuturor indivizilor la egalitate în faţa legii şi protecţie împotriva discriminării, este evidentă utilitatea seminarului în acest domeniu pentru îmbunătățirea capacităților profesionale și a cunoștințelor funcționarilor din sistemul judecătoresc, au accentuat, în alocuțiunile lor la deschiderea seminarului, Ecaterina Popa, șefa Secției formare continuă a INJ, și Diana Cealâc, coordonator superior de proiect din cadrul Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Trainingul este facilitat de către Olesea Perean și Istvan Haller, experți ai Consiliului Europei, și Olga Bulmaga, șefa Direcției politici nediscriminare a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Subiectele abordate în cadrul programului de instruire reflectă conceptul discriminării, formele discriminării și criteriile protejate din perspectiva Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și a Cărții sociale europene revizuite; inversarea sarcinii probei în cazurile de discriminare și specificul examinării cauzelor de discriminare; cazuistica Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității etc.

Mâine, 13 mai, un alt grup de grefieri și asistenți judiciari vor audia seminarul respectiv.