Aplicarea măsurilor de protecție pentru victimele violenței în familie într-o cauză civilă: simulare de proces la INJ

12. 12. 2022

Audienții Institutului Național al Justiției, împreună cu studenții  de la Universitatea de Stat din Moldova, Academia „Ștefan cel Mare” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, au simulat un proces de judecată a unei cauze civile privind aplicarea măsurilor de protecție pentru victimele violenței în familie.

Evenimentul s-a desfășurat vineri, 9 decembrie 2022, la Institutul Național al Justiției, fiind deschis de Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ, Eleonora Grosu, coordonatoare de programe a Centrului de Drept al Femeilor (CDF), Alina Șavga, doctor în drept, conferențiar universitar USM, și Mariana Grama, doctor în drept, conferențiar universitar USM.

În cadrul activității, tinerii juriști și-au asumat roluri de judecător, grefier, avocat, polițist de sector, reprezentant al Direcției protecția copilului, părți și martori și s-au implicat în judecarea unui dosar civil privind emiterea ordonanței de protecție pentru victimele violenței în familie. Până la începerea procesului, în funcție de sarcina atribuită, ei au perfectat cererea privind aplicarea ordonanței de protecție, au emis încheierea de primire în procedură a dosarului, au realizat procedura de citare și solicitare a desemnării avocatului, au pregătit un raport asupra cauzei în conformitate cu prevederile ordinului IGP nr. 360, precum și un raport cu referire la situația familială a victimei.

Ghidați de trainerii Arina Țurcan-Donțu, formator INJ, avocată a CDF, Eleonora Grosu, coordonatoare de programe la CDF, și Alina Șavga, conferențiar universitar USM, participanții la proces au supus dezbaterilor fondul cauzei civile, probatoriul administrat și mărturiile care au fost luate în calcul de instanță la pronunțarea încheierii prin care s-au aplicat măsuri de protecție în privința victimelor violenței în familie.

Simularea de proces a fost organizată de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Centrul de Drept al Femeilor și cu susținerea financiară a Suediei, în contextul campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.