Ex-judecătorul Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului despre procesele simulate din cadrul INJ

27. 02. 2018

În perioada 22-23 februarie 2018, audienţii Institutului Naţional al Justiţiei, în cadrul disciplinei „Drepturile Omului: sistemul universal de protecţie şi sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, au exersat roluri de judecători ai Curţii Europene a Drepturilor Omului, reclamanţi, reprezentanţi ai Agentului Guvernamental sau de terţ intervenient.

Domnul Mihai Poalelungi, Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, fostul judecător la Curtea Europeană, a fost invitat să asiste la simulările de proces în care principalii actori au fost candidaţii la funcţii de judecător şi de procuror.

„E o nouă provocare, dar este şi o oportunitate pentru a deveni buni profesionişti în meseria căreia aţi decis să vă dedicaţi. Indubitabil, activităţile de simulare a unui proces sunt necesare pentru că vă ajută la aplicarea corectă a principiilor drepturilor omului şi contribuie la formarea abilităţilor dvs. de a determina soluţii corecte privind problemele de interpretare şi punere în practică a prevederilor Convenţiei Europene. Totodată, e şi o experienţă extraordinară prin care ar trebui să treacă toţi audienţii, pentru a înţelege, prin jocul de rol, procedura şi modalitatea în care este susţinută poziţia părţilor din dosar la Curtea Europeană. Simulările de proces este un mod excelent de a învăţa, pentru că, în aşa fel, vă confruntaţi cu aproape tot ce înseamnă a fi judecător, reclamant, agent guvernamental”, a subliniat Mihai Poalelungi.

De asemenea, Preşedintele CSJ a punctat câteva repere şi îndrumări utile viitorilor judecători şi procurori privind modul în care ar trebui să-şi susţină pledoaria în faţa înaltului for.