Judecători federali americani, în vizită la Curtea Constituțională

15. 05. 2018

Agenda zilei de 14 mai 2018 a inclus vizita Directorului Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, și a judecătorilor federali americani, Eduardo Robreno și Dan Aaron Polster, la Curtea Constituțională. Oaspeții au fost întâmpinați de Președintele CC, Mihai Poalelungi.

La întrevedere au mai luat parte Shibani Malhotra, consilier superior în cadrul Oficiului justiţie penală, asistenţă şi parteneriat al Biroului afaceri internaţionale, droguri şi aplicarea legii din Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, precum și reprezentanții Secției justiţie penală și aplicarea legii de la Ambasada SUA în Republica Moldova – Kevin Lanigan, consilier senior în sectorul justiţiei, și Radu Foltea, consultant juridic național.

Subiectul întâlnirii a vizat instruirea grupului-resursă de tineri judecători, constituit anul trecut la inițiativa Președintelui Curții Constituționale. Mihai Poalelungi a relatat despre necesitatea creării acestui grup, conceptul și structura acestuia, precum și despre așteptările pe care le are. În acest context, cu suportul partenerilor de dezvoltare, inclusiv al Ambasadei SUA în Republica Moldova, tinerii magistrați sunt pregătiți în diverse domenii în cadrul activităților de dezvoltare profesională. În viitor, aceștia vor obține statut de formator al Institutului Național al Justiției.

Partea americană s-a arătat dispusă să ofere suport și expertiză pe segmentul instruirilor în domeniile care vor fi identificate ulterior.

Amintim că, timp de o săptămână, judecătorii federali americani, invitați la inițiativa Președintelui Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, își vor împărtăși vasta experiență profesională cu judecătorii moldoveni în cadrul mai multor programe de instruire. Activitățile sunt organizate de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova.