Motivarea hotărârilor judecătoreşti, experienţa americană

12. 11. 2018

În perioada 12-14 noiembrie 2018, la Institutul Național al Justiției are loc cursul de dezvoltare profesională „Motivarea hotărârilor judecătorești”, la care participă grupul-resursă de tineri magistrați – viitori formatori ai INJ, precum și audienții INJ – candidați la funcția de judecător.

Cu un cuvânt de salut în fața participanților au venit Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției, și Kevin Lanigan, consilier superior în sectorul justiției din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Formatorii programului de instruire, judecătorii federali din Statele Unite ale Americii – Dan Aaron  Polster, judecător în districtul de nord al statului Ohio, și Eduardo Robreno, judecător superior în districtul de est al statului Pensilvania, – vor aborda subiecte ce țin de elaborarea unei hotărâri judecătorești, elementele relevante ale acesteia, procesul de redactare și raționamentul juridic în motivarea hotărârii judecătorești etc. Totodată, în cadrul activităților practice, beneficiarii cursului vor exersa în scrierea și motivarea hotărârilor judecătorești conform mai multor spețe puse la dispoziție de experți.

Evenimentul este organizat de Institutul Național al Justiției și Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova, fiind o continuare a sesiunilor de instruire în același format efectuate în luna mai 2018.