O nouă generație de viitori judecători și procurori a absolvit Institutul Național al Justiției

19. 04. 2022

Cel mai așteptat eveniment al promoției a XIV-a de viitori judecători și procurori a avut loc marți, 19 aprilie 2022, în sala „Regina Maria” din incinta Institutului Național al Justiției. Ceremonia de înmânare a diplomelor care atestă finalizarea cursului de formare inițială pentru 15 candidați la funcția de judecător și 19 candidați la funcția de procuror, s-a desfășurat într-un cadru solemn, fiind prezenți exponenți ai sistemului de drept, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, formatori și angajați INJ. Chiar de la începutul festivității, tinerii, purtând mantii negre și albastre, în funcție de profil, au onorat Imnul de Stat al Republicii Moldova.

„Secretul viitorului se află aici, în prezent, zicea un vestit scriitor. Dacă suntem atenți la prezent, îl putem îmbunătăți, iar dacă îmbunătățești prezentul, ceea ce urmează va fi în aceeași măsură mai bun. Secretul viitorului sunteți voi, promoția a XIV-a, care v-ați făcut studiile în cadrul cursului de formare inițială 2020-2022. Pentru a avea un viitor mai bun, pentru a avea judecători și procurori cu un înalt nivel de pregătire profesională, iar în final și o calitate sporită a actului de justiție, Institutul și-a concentrat eforturile pentru a vă forma, ca buni profesioniști, în cadrul sesiunilor de instruire”, a remarcat, în deschidere Ecaterina Popa, Directoarea interimară a INJ.

La eveniment au luat cuvântul Sergiu Litvinenco, Ministrul Justiției, Vladimir Timofti, Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție, Dumitru Robu, Procuror General interimar, Diana Rotundu, Președinta Consiliului INJ, și Brett Rose, Director al Secției justiție penală și aplicarea legii din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Cu mesaje de îndrumare în profesie au venit Angela Motuzoc, Președinta Consiliului Superior al Procurorilor, și Victor Micu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În numele tuturor absolvenților, Ana Schibin, candidată la funcția de judecător, și Mihai Cociorva, candidat la funcția de procuror, – au salutat asistența și și-au exprimat recunoștința față de formatorii și echipa INJ, care i-au mentorat pe parcursul activităților de formare profesională.

În continuare viitorilor judecători și procurori le-au fost acordate atestatele de absolvire, iar celor mai buni li s-au conferit și diplome de merit. Astfel, diplome cu mențiuni de lider ai promoției pentru cele mai bune rezultate au primit – Vera Ursu, candidat la funcţia de judecător, şi Nicu Ungureanu, candidat la funcţia de procuror; diplome de merit cu mențiuni pentru spirit organizatoric deosebit în activitatea de șef de grupă – Lucian Ghervas, candidat la funcția de judecător, și Mihai Cociorva, candidat la funcția de procuror; diplome de merit, drept recunoaștere a performanțelor deosebite obținute pe parcursul formării inițiale – Ana Schibin și Olga Marandici, candidate la funcția de judecător, și Alexandru Țaranu, Sergiu Gîlca și Elena Pîrău, candidați la funcția de procuror.

De la înființarea sa, INJ a oferit sistemului de justiție alți 197 de candidați la funcția de judecător și 281 – la funcția de procuror.