Viitorii judecători se familiarizează cu aspectele clinice ale unor maladii psihiatrice din expertizele medico-legală psihiatrice

12. 05. 2017

În cursul zilei de ieri, 11 mai, audienții Institutului Național al Justiției candidați la funcții de judecător au participat la un training mai puțin obișnuit care s-a desfășurat la Spitalul Clinic de Psihiatrie din or. Codru, mun. Chișinău.

Scopul seminarului a fost transmiterea de cunoștințe și de modele de bună practică pentru viitorii judecători. În calitate de formatori au fost Victor Furtună și Vasile Cazacu, director și, respectiv, medic psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie. Audienților li s-a relatat despre examinarea medico-legală psihiatrică, cea care furnizează justiției elemente menite să stabilească starea de responsabilitate a unei persoane implicate în săvârșirea infracțiunii penale sau să-i ateste sănătatea mintală în cazuri civile, etapele și modul în care se efectuează corect o expertiză medico-legală, precum și despre aspectele clinice în maladiile psihiatrice mai frecvent întâlnite în expertiza medico-legală.

După audierea seminarului, candidații la funcția de judecător au avut ocazia să viziteze secția în care se efectuează expertiza medico-legală staționară a pacienților arestați și au asistat la discuțiile medicilor cu bolnavii internați.

Pe 25 mai curent, și candidații la funcția de procuror ai Institutului Național al Justiției vor merge la Spitalul Clinic de Psihiatrie pentru a audia același curs.

Spitalul Clinic de Psihiatrie din or. Codru este o instituție medico-sanitară publică, fondată în anul 1895 și asigură o gamă vastă de servicii în domeniul specialităților psihiatrie adulţi și copii în sistem ambulator, semiambulator și staționar.