Experiența germană privind efectivitatea urmăririi penale

16. 06. 2016

În perioada 16-17 iunie curent, la Institutul Național al Justiției se desfășoară cursul de formare continuă „Conlucrarea organelor de urmărire penală și efectivitatea urmăririi penale”, activitate organizată în parteneriat cu Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ), Procuratura Generală și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.

Lucrările seminarului au fost deschise de către Anatolie Munteanu, viceministru al justiției din R. Moldova, Victoria Hoebel, manager de proiect, IRZ, dr. Thomas Weithöner, reprezentantul permanent al Ambasadorului Republicii Federative Germania în R. Moldova, Vladimir Adam, șeful Secției judiciar-penale din cadrul Procuraturii Generale, Liliana Catan, judecător al Curții Supreme de Justiție, vicepreşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din R. Moldova, și Grigore Moga, șeful Direcției generale urmărire penală (DGUP) a Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Dumnealor au salutat participanții evenimentului – judecători, procurori, ofițeri de urmărire penală – și au menționat importanța subiectelor incluse în agendă, încurajându-i să se implice activ în dezbateri.

Experții germani – Rainer Bell, prim-comisar șef al Poliției de investigații criminale de la Comisariatul de poliție din Bonn, dr. Jens Florstedt, președintele completului de judecată de la Tribunalul din Bremen, și Karin Schretter-Skvortsov, procuror din Dresda – vor asigura sesiunile de formare împreună cu experții naționali – Tatiana Bucos-Casir, procuror din Secția control al urmăririi penale de la Procuratura Generală, Grigore Moga, șeful DGUP, și Angela Bostan, judecător la Curtea de Apel Chișinău

Pe parcursul seminarului vor fi abordate teme ce țin de situația legislativă actuală în domeniul urmăririi penale în R. Moldova, carențele și necesitatea de îmbunătățire a cadrului legislativ în scopul consolidării efectivității urmăririi penale; modul de conlucrare între organele de poliție, procurori și judecători de instrucție în cadrul urmăririi penale din perspectiva experienței germane; măsurile germane de investigație sub acoperire și cele publice (cerințele și conținutul necesar al motivărilor din cererile depuse de procuratură și din încheierile judecătorești în procedura penală, desfășurarea măsurilor de investigație), problemele de aplicare a legislației privind măsurile de investigație conform Codului de procedură penală din R. Moldova etc.

Pe lângă aspectele teoretice, seminarul va cuprinde și spețe în grupuri de lucru care vor permite o exersare practică a celor discutate.