Liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen a persoanelor care execută pedeapsa cu închisoarea

24. 05. 2016

Consolidarea sistemului de probațiune juvenilă, aplicarea legislației care reglementează activitatea de probațiune, liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen a persoanelor care execută pedeapsa cu închisoarea și înlocuirea părții neexecutate cu o pedeapsă mai blândă – sunt doar câteva teme abordate la seminarul care s-a desfășurat pe 23 și 24 mai curent, la Institutul Național al Justiției.

Într-o atmosferă mai puțin formală, participanții – judecători, procurori, consilieri de probațiune și reprezentanți ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) – au discutat pe marginea spectacolului document „Shakespeare pentru Ana”, după vizionarea acestuia. Creată pe baza unor interviuri cu deținuți și angajați ai închisorilor, interviuri realizate de Luminița Țâcu, regizorul spectacolului, și Mihai Fusu, director al Centrului de Arte „Coliseum”, piesa vorbește despre iubire într-un spațiu închis și mai puțin vizibil societății, devenind astfel un instrument important de lucru cu societatea civilă.
 
În cadrul trainingului au fost atinse și subiecte ce țin de prioritățile Ministerului Justiției în vederea reducerii suprapopulării penitenciarelor, scopul liberării condiționate și analiza legislației în vigoare prin prisma standardelor Consiliului Europei, liberarea condiționată a minorilor, dar și a deținuților pe viață, situația actuală din R. Moldova, sistemul norvegian de liberare condițională etc.
 
Formatori au fost Nicolae Eșanu, viceministru al Justiției, Viorica Puică, judecător la Judecătoria Botanica, experți de la Departamentul Instituțiilor Penitenciare: Svetlana Calalb, șefa Direcției evidență specială, Iuliana Curea, șefa Secției psihologie și asistență socială, Alexandru Adam, șef al Direcției juridice, și experți ai Misiunii NORLAM: Njål Grimstad, șef-adjunct al Biroului de probațiune din Oslo, Elizabeth Bauman, judecător, Siri Fjørtoft, șef de penitenciar, Victor Drosu, consilier juridic.
 
Activitatea a fost organizată de Institutul Național al Justiției și Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM), fiind parte a Strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016.