Membrii Asociației Studenților la Drept din Europa, în vizită la Institutul Național al Justiției

24. 04. 2024

În după-amiaza zilei de azi, 24 aprilie 2024, Institutul Național al Justiției a fost vizitat de studenți și masteranzi ai facultății de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, care sunt și membri ai Asociației Studenților la Drept din Europa (ELSA).

Tinerii au fost întâmpinați de Directorul interimar al INJ, Adrian Cerbu, care a inițiat discuții privind activitatea Institutului pe cele patru dimensiuni: formare inițială, formare continuă, formare formatori și elearning. Dumnealui i-a încurajat să participe la concursul de admitere la cursurile de instruire inițială pentru a deveni judecători și procurori. Studenții au fost curioși să afle despre modificările legislative recente privind Institutul Național al Justiției, în special la etapa de admitere, despre instruirea diferențiată a audienților candidați la funcțiile de judecător și de procuror, despre rata de angajare a absolvenților INJ de către Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor etc.

De asemenea, membrii ELSA au aflat despre condițiile și etapele desfășurării Admiterii INJ, precum și despre cursul de instruire inițială din cadrul Institutului din materialele promoționale și video. Tinerii au avut ocazia să interacționeze și cu absolvenții Institutului Național al Justiției – Livia Mitrofan, Președintă interimară a Judecătoriei mun. Chișinău, Octavian Bivol, procuror în cadrul Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Centru, Olga Marandici, candidată la funcția de judecător, Tatiana Brumă, candidată la funcția de judecător, și Doina-Cezara Galan, candidată la funcția de procuror, care și-au împărtășit experiența proprie privind perioada de formare la INJ și parcursul lor profesional.

La final, vizitatorii au mers în cele mai reprezentative săli de studii din incinta Institutului: sala de calculatoare și cea de simulare a proceselor de judecată.

Institutul Național al Justiției este singura instituție de formare judiciară din țară care pregătește viitori judecători și procurori. Formarea inițială durează 18 luni și este realizată în trei semestre: semestrul I – formarea abilităților profesionale specifice fazei de urmărire penală (candidații la funcția de procuror)/formarea abilităților profesionale la examinarea cauzelor civile în fond (candidații la funcția de judecător); semestrul II – formarea abilităților profesionale prejudiciare/formarea abilităților profesionale la examinarea cauzelor penale în fond prin simulări de procese pe categorii concrete de cauze penale; semestrul III – stagiu de practică în cadrul instanțelor judecătorești, organelor procuraturii și de urmărire penală. În tot acest timp audienții primesc lunar o bursă în mărime de un salariu mediu pe economie.