Cooperarea juridică internațională în materie penală: un nou curs electronic destinat judecătorilor și procurorilor

05. 02. 2018

Lansarea unui nou curs de instruire la distanță, cu genericul „Cooperarea juridică internațională în materie penală”, a avut loc azi, 5 februarie 2018. Cursul, demarat de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Programul European al Consiliului Europei pentru formarea juriștilor în domeniul drepturilor omului (Programul HELP), este destinat judecătorilor și procurorilor, inclusiv procurorilor din subdiviziunile specializate privind asistența juridică internațională ale Procuraturii Generale.

La deschidere, au luat cuvântul Diana Scobioală, Director al INJ, și Margarita Galstyan, manager al Proiectului CoE „Susținerea reformei penale în Republica Moldova”, care au remarcat buna colaborare între Institutul Național al Justiției și Consiliul Europei în vederea îmbunătățirii practicilor naționale pe dimensiunea drepturilor omului.

În cadrul lansării, Ana Medarska-Lazova, ofițer de proiect HELP, Direcția Implementare Națională a Drepturilor Omului, Directoratul General Drepturile Omului și Statul de Drept, și tutorii naționali – Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare a INJ, Violeta Cojocaru, doctor habilitat în drept, profesor universitar, șefa Departamentului drept internațional și european al Facultății de drept a Universității de Stat din Moldova, s-au referit la rețeaua, obiectivele, activitățile și metodologia Programului HELP, la cursul propriu-zis și la adaptarea națională a acestuia pentru Republica Moldova.

Noul curs, cu durata de 24 de ore de instruire, se va desfășura pe Platforma de instruire la distanță HELP, în perioada 5 februarie – 18 martie 2018, și va aborda subiecte de referință privind cadrul juridic; extrădarea; transferarea persoanelor condamnate; sechestrarea și confiscarea; asistența juridică reciprocă; supravegherea, valabilitatea și transferul; instrumentele privind cooperarea internațională; infracțiunile transnaționale. După promovarea testului final, cursanții vor fi certificați în comun de Consiliul Europei și Institutul Național al Justiției.

Activitatea este parte a proiectului Consiliului Europei „Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Danemarcei, fiind al patrulea curs organizat de Programul HELP în parteneriat cu Institutul Național al Justiției.