În atenția candidaților la funcția de judecător, înscriși în Registrul participanților la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător, de președinte sau de vicepreședinte al instanței judecătorești

03. 07. 2023

Institutul Național al Justiției informează că, în baza art. 25 alin. (3) și alin. (5) al Legii privind selecția și evaluarea performanțelor judecătorilor, nr. 147 din 09.06.2023, candidații la funcția de judecător care în ultimii cinci ani nu au activat în domeniul dreptului, dar sunt înscriși în Registrul participanților la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător, de președinte sau de vicepreședinte al instanței judecătorești, vor fi selectați potrivit prevederilor prezentei legi, după susținerea repetată a unui examen în fața Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Național al Justiției.

Potrivit art. 25 alin. (5) examenul va fi organizat de INJ în termen de două luni. Candidații care vor refuza sau nu se vor prezenta la examen vor fi excluși din registrul menționat.

Informațiile despre organizarea examenului vor fi afișate pe site-urile oficiale ale INJ și CSM.

Totodată, conform alin. (4) art. 25 al Legii, candidații înscriși în Registru care în ultimii cinci ani au activat în domeniul dreptului vor fi selectați de Consiliul Superior al Magistraturii conform procedurii stabilite de lege, fără susținerea examenului.