A început înscrierea grefierilor, asistenților judiciari și a altor specialiști din cadrul instanțelor judecătorești la cursul electronic „Limba română. Lexicul românesc actual. Tipuri de erori lexico-semantice”

04. 10. 2016

Stimaţi beneficiari ai Institutului Național al Justiției,

Vă oferim posibilitatea de a participa la un curs de instruire la distanţă prestat de Şcoala Naţională de Grefieri din România - o instituţie de formare a grefierilor, recunoscută la nivel naţional şi internaţional, cu o experienţă de 15 ani. Acum aveţi excepţionala ocazie de a vă instrui împreună cu colegii din România pe platforma e-learning, platformă menţinută de Şcoala Naţională de Grefieri din România.

Denumirea cursului: „Limba română. Lexicul românesc actual. Tipuri de erori  lexico-semantice”

Numărul de ore de instruire: nu se aplică.

Participanţi: grefieri, asistenţi judiciari și alți specialiști din cadrul instanțelor judecătorești.

Perioada activă a cursului: 17.10.2016 – 13.11.2016, 14.11.2016 - 20.11.2016 testarea cunoștințelor.

* După data de 21.11.2016 cursul nu va mai fi accesibil nici pentru parcurgere, nici pentru testarea finală.

Echipamentul necesar cursantului: computer (laptop, tabletă), conexiune la internet (se recomandă „Internet Explorer”).

Descrierea generală a cursului: cursul urmărește scoaterea în evidență a principalelor aspecte și tendințe ale lexicului românesc din ultimele decenii, având în vedere prezența masivă de cuvinte noi și foarte noi în vocabularul românesc actual, modul cum acestea s-au format și direcțiile în care evoluează. Primele capitole ale cursului prezintă modalitățile de îmbogățire a vocabularului fie prin procedee interne (formarea de cuvinte noi prin derivare sau compunere, schimbări semantice), fie prin împrumuturi din alte limbi (în ultima perioadă o influență majoră asupra lexicului românesc a avut-o limba engleză). Ultimul capitol distinge mai multe tipuri de abateri de la regulile exprimării corecte, greșeli cauzate de necunoașterea sensului unor cuvinte recent apărute în limba română.

Modul de testare: testare obligatorie.

Certificarea: participanții la acest curs vor primi o adeverinţă din partea Şcolii Naţionale de Grefieri privind parcurgerea cursului.

Autor al cursului: dr. Elena Silvestru, profesor conferenţiar universitar, formator al Şcolii Naţionale de Grefieri.

Asistenţă tehnică: eLearningformarecontinua@gmail.com.

Numărul de locuri s-a epuizat! Alte lansări vor fi afișate pe site-ul INJ.