Întrevedere cu noul magistrat de legătură francez cu competențe pentru Republica Moldova, România și Bulgaria, Simona Pavel

06. 02. 2024

Marți, 6 februarie 2024, Institutul Național al Justiției a fost vizitat de  noul magistrat de legătură francez cu competențe pentru Republica Moldova, România și Bulgaria, Simona Pavel. Dumneaei a intrat în exercițiul funcțiunii recent, fiind la prima sa vizită la Institut.

Cu această ocazie, Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, i-a urat succes în îndeplinirea mandatului său și a exprimat aprecieri pentru buna colaborare cu Serviciul magistratului de legătură. De asemenea, Ecaterina Popa a remarcat nivelul de creștere a cooperării bilaterale în ultimii ani, fiind trecute în revistă acțiunile cu impact în pregătirea profesională a beneficiarilor INJ: vizite de studiu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și la tribunalele franceze pentru audienții INJ și judecătorii în funcție, instruiri privind gestionarea eficientă a instanțelor de judecată și a procuraturilor, precum și în domeniul fraudelor financiare.

Totodată, au fost discutate atât perspectivele de mobilitate a viitorilor și a actualilor judecători și procurori, cât și aspecte ce țin de oferirea expertizei în domeniul transpunerii acquis-ului Uniunii Europene, a statului de drept, a combaterii crimei organizate, a deontologiei magistraților etc.

La finalul întâlnirii, părțile au afirmat interesul comun pentru amplificarea parteneriatului existent și dezvoltarea inițiativelor privind formarea judiciară a reprezentanților sectorului justiției din Republica Moldova.

La întrevedere au mai participat Cezara-Elena Polisca, șefă a Secției didactico-metodică și formare formatori, și Ioana Chiurlea, asistenta magistratului de legătură.