Întrevedere privind implementarea Acordului de colaborare încheiat între Institutul Național al Justiției și Instituția Privată Liceul Teoretic „Orizont”

09. 11. 2023

Miercuri, 8 noiembrie 2023, Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, a avut o întrevedere cu conducerea Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Republica Moldova – Domocos Szocos, Director general, consilier educațional de la Instituțiile de învățământ „Lumina” din România, și Umit Oz, Director general adjunct, formator INJ. La întâlnire a mai participat Olga Marandici, șefă a Secției relații internaționale din cadrul INJ.

Dialogul dintre părți a fost concentrat asupra subiectelor ce țin de implementarea Acordului de colaborare, încheiat recent între cele două instituții pentru a reconfirma cooperarea bilaterală în vederea perfecționării abilităților lingvistice ale profesioniștilor din sistemul de justiție și a dezvoltării culturii juridice în rândul tinerei generații din Republica Moldova.

Astfel, în cursul discuțiilor au fost abordate aspecte privind organizarea activităților de educație juridică pentru elevii Liceului, precum și desfășurarea cursurilor de limbă română pentru actorii din sectorul juridic care reprezintă anumite grupuri etnice, în special pentru personalul instanțelor din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. De asemenea, în schimbul de opinii a fost subliniată importanța cursurilor de limbă engleză prestate de profesorii Liceului pentru beneficiarii INJ, inclusiv pentru candidații la funcțiile de judecători și de procurori și pentru formatorii INJ (judecători, procurori etc.).

În cadrul vizitei, oaspeții au avut parte și de un tur ghidat al INJ, prin sălile de studiu, sala de calculatoare și cea de simulare a proceselor de judecată.