„Epoca rațiunii suficiente sau supraabundente? Despre motivarea hotărârii și a rechizitoriului”: lecție publică susținută de formatorul INM, prof.univ. dr. Radu Alexandru Rizoiu

14. 06. 2023

Marți, 13 iunie 2023, la Institutul Național al Justiției a avut loc lecția publică susținută de formatorul Institutului Național al Magistraturii din România, prof.univ. dr. Radu Alexandru Rizoiu, cu genericul „Epoca rațiunii suficiente sau supraabundente? Despre motivarea hotărârii și a rechizitoriului”. La eveniment au participat audienții INJ, candidați la funcțiile de judecător și de procuror.

Tematica aleasă a vizat, din perspective teoretice și practice, importanța motivării, ca element de bază care determină calitatea unei hotărâri, tipuri de motivare (formă, fond și structură) și de argumentare (de fapt, de drept, problema motivării ca justificare și nu ca raționament). De asemenea, au fost puse în discuție subiecte ce țin de structura silogismului judiciar și obligația instanței de a-și motiva hotărârea adoptată prin: stabilirea situației de fapt expusă în detaliu, încadrarea în drept, examinarea argumentelor părților, punctul de vedere al instanței față de fiecare argument relevant, raționamentul logico-juridic care a fundamentat soluția adoptată.

De menționat că fortificarea capacităților profesioniștilor din sectorul juridic privind raționamentul judiciar este una dintre prioritățile Institutului Național al Justiției, cu atenție sporită pe redactarea și motivarea actelor procesuale atât ca parte integrantă a simulărilor de procese în care sunt implicați audienții INJ, cât și ca disciplină separată pentru ei. De asemenea, a fost adaptat la ordinea internă și instituționalizat cursul HELP „Raționamentul judiciar și drepturile omului” pentru beneficiarii Institutului.