„Ghidul privind Convenția europeană a drepturilor omului în timpul pandemiei de Covid-19”, lansat în cadrul a trei școli de magistratură

22. 03. 2021

Luni, 22 martie 2021, a avut loc lansarea, în format online, a Ghidului privind Convenția europeană a drepturilor omului în timpul pandemiei de Covid-19 – eveniment desfășurat concomitent în cadrul a trei școli de magistratură: Institutul Național al Justiției (INJ) din Republica Moldova, Institutul Național al Magistraturii (INM) din România și Academia de Justiție (AJ) din Armenia.

Conducătorii instituțiilor de formare judiciară din cele trei țări, Diana Scobioală, Director INJ, Cristina Radu-Rotaru, Director INM, și Sergey V. Arakelyan, Rector AJ, au apreciat publicația ca fiind o resursă utilă în înțelegerea modului de aplicare  a articolelor CEDO în contextul pandemiei și în oferirea unor răspunsuri la multitudinea de probleme ce țin de drepturile omului apărute în această perioadă.

În intervenția sa, Diana Scobioală s-a referit la procedura de declanșare a stării de urgență în Republica Moldova, măsurile restrictive impuse de stat, impactul pandemiei Covid-19 asupra sistemului de drept și asupra procesului de instruire a funcționarilor din domeniul juridic. În particular, dumneaei a vorbit despre provocările și dificultățile cu care s-a confruntat Institutul Național al Justiției în adaptarea metodologiei simulărilor de procese la varianta online, precum și despre organizarea ediției a VI-a a concursului de referate „Drepturile omului, starea de urgență și statul de drept”, în cadrul căruia audienții promoției a XIII-a au abordat particularitățile respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale în condițiile stării de urgență.

Evenimentul a fost organizat de Centrul AIRE în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer Stiftung și a întrunit judecători, procurori, alți reprezentanți ai sistemelor de drept din Republica Moldova, România și Armenia.