„Rutina și reforma justiției în Republica Moldova”, genericul Forumului pentru Tinerii din Profesiile Juridice

07. 03. 2023

Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, și șefa Centrului de Informații Juridice, Tatiana Ciaglic, au participat la Forumul pentru Tinerii din Profesiile Juridice cu genericul „Rutina și reforma justiției în Republica Moldova”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu ABA ROLI ca  activitate de încheiere a ediției a IV-a a programului de instruire și dezvoltare profesională pentru judecători, procurori și avocați cu o experiență profesională până la zece ani, a avut loc în perioada 3-4 martie 2023.

În deschidere au vorbit Mihaela Vidaicu, Directoare ABA ROLI Moldova, Brett Rose, Director al Secției Justiție Penală și Aplicarea Legii de la Ambasada SUA în Republica Moldova, și Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției.

În mesajul său, Ecaterina Popa, și-a exprimat susținerea tinerilor profesioniști, o bună parte dintre ei fiind absolvenți ai Institutului Național al Justiției: „Mă bucur să văd aici și pe absolvenții Institutului Național al Justiției. Acest lucru reprezintă o mândrie pentru noi ca instituție a cărei menire este să pregătească inclusiv viitori judecători și procurori în țara noastră. În acest sens, vă asigurăm că INJ continuă să se dezvolte, să fie în pas cu cerințele vremii și să fie deschis pentru inovații, pentru parteneriate care fac realizabile ideile generate de multe ori la astfel de evenimente”. De asemenea, dumneaei a menționat buna colaborare dintre INJ și ABA ROLI, inclusiv în cadrul programului, prin realizarea mai multor instruiri menite să consolideze capacitățile profesionale ale tinerilor judecători, procurori și avocați.

La Forumul pentru Tinerii din Profesiile Juridice au fost discutate tendințele și dilemele în domeniul digitalizării justiției, eticii profesionale și a dialogului inter-profesional, precum și prioritățile de reformare a sectorului justiției și a profesiilor juridice. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Programului pentru Susținerea Reformei Justiției Penale și Combaterea Corupției, implementat de ABA ROLI cu suportul financiar al Departamentului de Stat al SUA.