„Standarde europene privind protecția minorităților naționale”, lecție publică susținută de judecătorul CtEDO, Lətif Hüseynov

09. 09. 2022

„Standarde europene privind protecția minorităților naționale” a fost genericul lecției publice ținute de către judecătorul Curții Europene a Drepturilor Omului din partea Republicii Azerbaidjan, Lətif Hüseynov. Evenimentul a avut loc joi, 8 septembrie 2022, în incinta Institutului Național al Justiției, la care au participat audienții INJ.

În deschidere, Ecaterina Popa, Directoarea interimară a INJ, a mulțumit oaspetelui pentru bunăvoința de a-și împărtăși experiența și viziunile privind un subiect atât de sensibil, fiind convinsă că perspectivele prezentate vor fi utile judecătorilor și procurorilor în devenire.

În cadrul lecției publice, judecătorul european a făcut referire la subiecte ce vizează protecția minorităților naționale, identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă a acestor grupuri, cadrul legislativ internațional în materie, precum și jurisprudența înaltului for european pe dimensiunea articolelor 3, 8, 9, 10, 11 și 14 din Convenția Europeană.

Tematica abordată a trezit interes din partea viitorilor judecători și procurori care au adresat întrebări, au făcut schimb de opinii și au împărtășit experiența națională în consolidarea unei societăți multietnice. Astfel, a fost pusă în discuție existența administrativă a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, a comunităților de rromi, precum și a altor etnii aflate pe teritoriul țării, provocările cu care se confruntă sistemul judiciar și problematica limbilor vorbite în Republica Moldova.