„Sub Stylus”: o nouă expoziție la Institutul Național al Justiției

04. 09. 2020

În aceste zile, Institutul Național al Justiției găzduiește expoziția tinerei creatoare de ilustrații care își semnează lucrările @canarielle. Este pentru prima dată când desenele artistei sunt expuse în galerie fizică, deoarece, până acum, acestea puteau fi văzute doar pe rețele sociale și în reviste de profil. Genericul expoziției este sugestiv – „Sub Stylus”: denumirea pixului cu care se desenează pe o tabletă grafică, dar și lucrările cărora stiloul le-a dat viață.

Pe holurile Institutului sunt expuse 30 de ilustrații în care sunt prezentate atât caractere originale, inventate de artistă, cât și fanart pentru francizele existente.

Procesul de creare variază de la un desen la altul, dar, în general, etapele principale rămân aceleași: schițarea conceptului, inking și rendering. De multe ori conceptul inițial este de nerecunoscut spre final, ceea ce face ca rezultatul să rămână o surpriză chiar și pentru artistă. „Creația nu este niciodată un proces liniar și monoton. Totodată, nu există un răspuns clar la întrebarea care e mesajul ascuns în lucrările mele. Îmi place să profit de caracterul subiectiv al artei și să le permit privitorilor să vadă ceea ce vor ei să vadă”, recunoaște Cristina, alias @canarielle.

Studentă în anul doi a unei facultăți de animation design, tânăra artistă a fost de mică fascinată de povești și desene animate. Subiectele creațiilor sale deseori par să fie desprinse dintr-un vis cu culori vibrante, ilustratoarea atrăgând o atenție deosebită detaliilor.

„Chiar dacă principala misiune a INJ e să ofere instruiri de calitate profesioniștilor din sectorul justiției, nu neglijăm latura estetică a formării beneficiarilor noștri. Cultivarea gustului estetic, prin organizarea concursurilor de desene, vernisarea expozițiilor de picturi sau fotografii, exercită o influență benefică asupra personalității pe plan moral, afectiv și intelectual”, a menționat Diana Scobioală, Directorul INJ.

Ilustrațiile expuse sunt create digital, cu ajutorul tabletei grafice și soft-urilor specializate. Unele desene le puteți vedea în imaginile alăturate.