Agentul Guvernamental la CtEDO, despre procesele simulate în cadrul formării iniţiale

27. 02. 2018

Pe 23 februarie 2018, Agentul Guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Oleg Rotari, a fost invitatul special al jocului de rol realizat de audienţii formării iniţiale din cadrul Institutului Naţional al Justiţiei. Viitorii judecători şi procurori au intrat în pielea judecătorilor de la CtEDO, a reprezentanţilor Agentului Guvernamental, a reclamanţilor sau a amicus curiae.

„Până acum nu foarte mulţi au avut posibilitatea sa fie în poziţia Dumneavoastră astăzi, de aceea vreau să aduc laude şi să felicit Institutul Naţional al Justiţiei pentru aceste exerciţii utile care, sper eu, că vor continua. Utilitatea acestor simulări este evidentă, pentru că Dumneavoastră sunteţi viitorii procurori şi judecători care vor avea pe masa lor anumite dosare ce vor fi examinate de către Curtea de la Strasbourg. Activităţile de acest gen sunt orientate spre deprinderea abilităţilor, fiind şi un bun cadru în care să dai tot ce ai mai bun, iar greşelile, care sunt inevitabile la început de cale, să devină oportunităţi de a învăţa şi de a obţine încredere în prezentarea pledoariei”, a spus Oleg Rotari audienţilor Institutului Naţional al Justiţiei.

Totodată, dumnealui a trasat unele recomandări privind modalitatea în care trebuie să se prezinte un judecător sau părţile din dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.