Ambasada Franței în R. Moldova a prezentat un curs de instruire pentru audienții formării inițiale

24. 11. 2016

Joi, 24 noiembrie, Excelența Sa Domnul Pascal Vagogne, Ambasador Plenipotenţiar şi Extraordinar al Republicii Franceze în Republica Moldova, a fost prezent, pentru prima dată, la deschiderea unui seminar destinat audienților formării inițiale la Institutul Național al Justiției.

Seminarul întitulat „Actori și instrumente juridice europene de asistență penală” l-a avut în calitate de formator pe dna Mona Popescu Boulin, magistrat de legătură în cadrul Ambasadei Republicii Franceze la București cu competențe pentru Republica Moldova și România.

Evenimentul a fost un bun prilej pentru participanți de a se familiariza cu convențiile internaționale și europene aplicabile în cazurile de cooperare judiciară în materie penală, precum și cu noțiuni generale privind Rețeaua Judiciară Europeană, echipele comune de anchetă, mandatul european de arestare, decizia anchetei europene etc.

Accentul a fost pus pe drepturile, obligațiile și atribuțiile magistratului de legătură între două state pentru facilitarea funcționării mecanismelor de cooperare judiciară bilaterală. Un alt subiect care a trezit interes a fost cel privind sarcina, misiunea și competențele Eurojust – un centru de expertiză judiciară a activităţilor de combatere eficientă a formelor de criminalitate organizată şi transfrontalieră din cadrul Uniunii Europene.

Programul de instruire a fost organizat în parteneriat cu Ambasada Franței în Republica Moldova.