Aspecte ce țin de responsabilitățile conducătorilor stagiilor de practică, discutate la INJ

06. 09. 2022

Marți, 6 septembrie 2022, în regim online, a avut loc instruirea ofițerilor de urmărire penală care vor fi conducătorii stagiului de practică pentru audienții Institutului Național al Justiției, promoția a XV-a. La eveniment au participat și viitorii judecători și procurori. Aceștia vor face două săptămâni de practică la inspectoratele de poliție din mun. Chișinău, Cimișlia, Drochia, Florești, Hâncești, Ialoveni, Orhei și Rezina.   

În cadrul activității, Ecaterina Popa, Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, și Iulia Gorbatenco, șefa Secției instruire inițială, au vorbit despre importanța stagiului ca parte integrantă a procesului de formare inițială în vederea dezvoltării abilităților necesare viitorilor judecători și procurori. De asemenea, a fost subliniată ideea că împărtășirea valoroasă a experienței, conlucrarea între profesii pentru a cunoaște subtilitățile unei meserii, precum și sugestiile sunt oricând binevenite pentru a adapta și a completa actualele curriculumuri ale stagiilor de practică. Totodată, tutorii desemnați au fost familiarizați cu responsabilitățile unui conducător de practică, precum și cu obiectivele și modul de derulare a stagiului.

Potrivit Planului de formare inițială, stagiul de practică se desfășoară în semestrul III al cursului de formare inițială, timp de 25 de săptămâni, în instanțe judecătorești, procuraturi și organe de urmărire penală. În perioada 5 septembrie 2022 - 3 martie 2023, audienții își vor forma competențe profesionale și vor acumula experiență pentru a realiza eficient, după absolvire, activitatea în domeniul jurisprudenței.