Aspecte de formare a profesioniștilor, discutate la Reuniunea regională a grupului de experți privind traficul de ființe umane

23. 01. 2023

Institutul Național al Justiției, reprezentat de șefa Centrului de Informații Juridice (CIJ), Tatiana Ciaglic, a participat, săptămâna trecută, la Reuniunea regională a grupului de experți cu genericul „Consolidarea identificării si protecției persoanelor traficate, în special în scopul criminalității forțate, inclusiv prin programe de formare în Europa de Sud-Est”.

În intervenția sa, Tatiana Ciaglic a prezentat acțiunile INJ privind formarea inițială și continuă pe dimensiunea traficului de ființe umane (TFU), punând accent pe abordarea practică și centrată pe victimă a instruirilor livrate beneficiarilor săi. Astfel, activitățile simulative utilizate în cadrul pregătirii audienților INJ și gestionate potrivit unei metodologii care permite ajustarea cât mai reală la procesul de judecată, precum și diverse activități de instruire continuă (școli tematice, e-cursuri, seminare, ateliere etc.) au un impact valoros asupra pregătirii judiciare a profesioniștilor din sistem. De asemenea, șefa CIJ a menționat importanța tratării complexe a fenomenului traficului de ființe umane și a condiției victimelor acestor infracțiuni care justifică necesitatea unor formări mixte ale organelor de investigare și ale judecătorilor inclusiv în domenii adiacente.

Reuniunea regională a grupului de experți a avut loc în perioada 18-19 ianuarie 2023, la Tirana, Albania, și a fost organizat de Oficiul ONU pentru Droguri și Crimă în colaborare cu Biroul Național de Coordonare Antitrafic din cadrul Ministerului de Interne al Republicii Albania, Ministerul Europei și Afacerile Externe din Franța, Ministerul Afacerilor Externe al Suediei și OSCE. Atelierul a întrunit statele de origine, de tranzit și de destinație ale TFU din regiunea extinsă a Europei de Sud-Est și a Uniunii Europene pentru a face un bilanț al provocărilor actuale în domeniu și pentru a discuta aspecte de cercetare și de formare a profesioniștilor implicați în investigarea și judecarea cauzelor de trafic de ființe umane și a infracțiunilor conexe.

Participarea reprezentantului INJ la reuniune a fost posibilă datorită invitației Cancelariei de Stat al Republicii Moldova, cu suportul financiar al Oficiului ONU pentru Droguri și Crimă.