Au fost desemnați câștigătorii Concursului privind procedura contradictorie

10. 05. 2017

Audienții Institutului Național al Justiției (INJ) Dan Popușoi, candidat la funcția de judecător, și Irina Catan, candidat la funcția de procuror, și-au înscris în palmares o nouă performanță – cucerirea locului I la Concursul privind procedura contradictorie organizat de Institutul Leavitt pentru Dezvoltare Internațională din Statele Unite ale Americii în cadrul Inițiativei JET (Instruirea Educațională în Justiției).

Finala competiției s-a desfășurat vineri, 5 mai, la Institutul Național al Justiției, la eveniment fiind prezenți judecători, procurori și formatori ai INJ.

În cadrul concursului, viitorii judecători și procurori au avut posibilitatea să-și aplice cunoștințele și abilitățile respective necesare într-un proces de judecată, dezvoltându-și capacitățile de a formula gândurile în mod convingător și de a acționa conform normelor deontologice.

În finală, două echipe au participat la un proces de judecată improvizat în fața curții de jurați, demonstrându-și competențele oratorice în discursurile introductive și pledoariile finale, precum și la realizarea interogatoriilor directe sau încrucisate ale martorilor. În urma prestațiilor acestora, comisia de jurizare alcătuită din judecători canadieni și americani a stabilit câștigătorii. Partea apărării constituită din Dan Popușoi și Irina Catan a repurtat victorie în fața echipei acuzării, formată din Alexandru Secrieru și Aliona Sârbu, candidați la funcția de judecător.

Învingătorilor, dar și celorlalți audienți, li se oferă șansa de a merge în Statele Unite ale Americii sau în Canada pentru a se familiariza cu sistemul de drept american. Internship-ul include multiple vizite de studiu, în cadrul cărora stagiarii vor cunoaște activitatea avocaților, procurorilor și judecătorilor de peste ocean și, mai ales, cum au loc procesele de judecată în realitate.

Menționăm că, datorită succeselor demonstrate în cadrul ediției trecute a Concursului privind procedura contradictorie, trei audienți ai Institutului Național al Justiției au efectuat, în perioada iulie-august 2016, un stagiu profesional în Kansas și în Utah (SUA).