Audienții INJ au participat la concursul european THEMIS

11. 05. 2022

Audienții Institutului Național al Justiției au reprezentat Republica Moldova la prestigiosul concurs european THEMIS al Rețelei Europene de Formare Judiciară. Ediția din acest an, cu genericul „Uniunea Europeană și dreptul procesual penal”, s-a desfășurat la Napoli, Italia, în perioada 3-6 mai 2022.

Competiția THEMIS are un format unic, fiind destinată audienților școlilor de magistratură din Europa, pentru a face schimb de opinii și de noi abordări pe dimensiuni ce țin de cooperare internațională civilă și penală, drepturile omului și deontologie judiciară.

Ajunși în semifinală, audienții INJ – Olga Marandici, candidată la funcția de judecător, Ștefan Milicenco, candidat la funcția de judecător, și Cristian Iordan, candidat la funcția de procuror, au concurat cu alte nouă echipe din instituții similare. Mentorați de Armen Oganesean, formator INJ, procuror, viitorii judecători și procurori au prezentat în limba engleză tema „Colectarea transnațională de probe electronice în Europa”, abordând aspecte privind importanța realizării cu succes a solicitărilor de asistență internațională în colectarea probelor electronice.

Echipa INJ a avut la dispoziție 30 de minute pentru a-și prezenta subiectul ales, după care a urmat o sesiune de întrebări și discuții atât cu reprezentanții altei echipe, alese aleatoriu, cât și cu membrii juriului format din judecători și procurori din Austria, Grecia și Marea Britanie. Pregătirea minuțioasă pentru acest eveniment, performanța și cunoștințele obținute reprezintă o experiență unică pentru audienții INJ, care va fi benefică pentru parcursul profesional ales de ei.

Reprezentanții INJ au mai concurat la THEMIS în anii 2008, 2009 și 2015. În anul curent, participarea Institutului Național al Justiției a devenit posibilă datorită proiectului implementat de PNUD „Suport pentru reforma sectorului justiției în Moldova – Consolidarea capacităților naționale în oferirea instruirii eficiente bazate pe competențe pentru profesioniștii din domeniul juridic”, implementat de PNUD, cu suportul financiar al Guvernului SUA.