Audienții INJ au participat la un curs internațional de instruire în domeniul corupției

22. 11. 2016

Trei audienți ai Institutului Național al Justiției – Vasile Buzu și Andrei Iepure, ambii candidați la funcția de procuror, și Aliona Sârbu, candidat la funcția de judecător, au revenit recent de la un trening internațional care a reunit ofiţeri, procurori, judecători şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor de drept din mai multe țări: Georgia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Rusia, Ucraina și Republica Moldova. Din grupul moldovenesc au făcut parte și procurori anticorupție.

Seminarul dedicat investigării și combaterii cazurilor de corupție a funcționarilor a avut loc la Institutul CEELI din Praga, în perioada 14-18 noiembrie curent.

În timpul cursului, participanții au examinat, în grupuri mici, cazuri ipotetice de corupție pentru a-și dezvolta propria strategie de investigare, a utiliza corect instrumentele de investigație și a-și dezvolta abilități în domeniu.

Pe parcursul a cinci zile, ghidați de cei mai buni experți, audienții au învățat să identifice și să evalueze posibile cazuri de corupție; să analizeze informațiile disponibile publicului larg pentru a detecta semnele de corupție; să elaboreze un plan de investigație și să aplice legea pentru a avea acces la înregistrările contabile, probe electronice ș.a; să folosească mai multe tehnici la desfășurarea eficientă a intervievării martorilor; să se pregătească pentru o bună prezentare a cazului în instanță, luând în considerare provocările cu care se por confrunta la proces etc.

Participarea audienților INJ la respectivul curs a fost posibilă grație suportului Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.