Campania de promovare Admiterea INJ-2023: masteranzii absolvenți ai USM, invitați să-și continue studiile pentru a deveni candidați la funcțiile de judecător și de procuror

31. 05. 2023

Marți, 30 mai 2023, Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, și șefa Secției formare inițială, Iulia Gorbatenco, au participat la ceremonia de absolvire a masteranzilor Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova.

În deschidere au vorbit Aurelia Hanganu, Prorector al USM, dr. hab. în drept, conf. univ.; Sergiu Brânză, Decan al Facultății de Drept a USM, dr. hab. în drept, prof. univ.; Oleg Pantea, Prodecan al Facultății de Drept, dr. în drept, conf. univ.; Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ; Mariana Grama, șefa Departamentului Drept Penal, dr. în drept, conf. univ.; Rodica Ciobanu, șefa Departamentului Drept Public, dr. hab., conf. univ.; Igor Dolea, Director al Institutului de Reforme Penale, dr. hab. în drept, prof. univ.

Directoarea interimară a INJ i-a felicitat pe cei 220 de absolvenți cu ocazia finalizării studiilor superioare de masterat, ciclul II. De asemenea, dumneaei a adresat tinerilor un mesaj de încurajare pentru a-și continua studiile la Institutul Național al Justiției și a deveni candidați la funcțiile de judecător și de procuror: „Această ceremonie marchează sfârșitul unei etape în viețile voastre academice, dar și începutul unei noi călătorii în cariera voastră juridică. Ați dobândit aici, la USM, care este prima instituție de învățământ superior cu statut de universitate înființată în Republica Moldova, cunoștințe solide, ați dezvoltat abilități esențiale și ați căpătat încredere în propria voastră capacitate de a aborda provocările complexe din domeniul dreptului. Vreau să vă încurajez să veniți la Institutul Național al Justiției, care este la fel prima instituție de formare judiciară de pregătire profesională a viitorilor judecători și procurori din țara noastră. Mi se pare o evoluție firească pentru unii dintre voi – să deveniți reprezentanți ai unei profesii, fie de judecător, fie de procuror, care are puterea de a schimba viețile oamenilor și de a influența direcția în care se dezvoltă societatea, mai ales acum când țara noastră a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană”.

Menționăm că, în anul 2023, la concursul de admitere la INJ pentru cursul de formare inițială sunt planificate 30 de locuri pentru candidații la funcția de judecător și 15 locuri pentru candidații la funcția de procuror. Depunerea dosarelor va avea loc în perioada 1-31 iulie 2023, iar în luna septembrie se va desfășura examenul de admitere care constă din proba scrisă susținută electronic și proba orală. Proba scrisă mai este constituită dintr-un test psihologic eliminatoriu și un test de specialitate. Anunțul, calendarul desfășurării admiterii, precum și alte informații relevante vor fi publicate pe site-ul INJ.