CoE și INJ au demarat Săptămâna Consiliului Europei în Republica Moldova prin vernisarea unei expoziții de desene în aer liber

10. 07. 2023

Săptămâna Consiliului Europei în Republica Moldova a demarat prin vernisarea unei expoziții de desene în aer liber organizată de Proiectul CoE „Consolidarea protecției drepturilor omului pentru refugiați și migranți în Republica Moldova” și Institutul Național al Justiției. Evenimentul a avut loc luni, 10 iulie 2023, în Scuarul Consiliului Europei din capitală pentru a marca cei 28 de ani de la aderarea țării noastre la Consiliul Europei.

În deschidere, au vorbit Giulia Re, Șefă ad interim, Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, Victor Lăpușneanu, Director, Direcția Cooperare Multilaterală cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției, E.S. Margaret Maria Uebber, Ambasadoare Extraordinară și Plenipotențiară a Republicii Federale Germania în Republica Moldova, E.S. Tomasz Kobzdej, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova.

„Prin această expoziție, dorim să evidențiem nu doar talentul copiilor, ci și rezultatele unei bune cooperări între Institutul Național al Justiției din Republica Moldova și Consiliul Europei. Apreciem suportul CoE și a Oficiului CoE la Chișinău atât la creșterea nivelului de performanţă a beneficiarilor INJ, cât și la diversificarea și sporirea calităţii prestării programelor de instruire”, a declarat Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ.

Reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai autorităților publice, ai organizațiilor societății civile, copii și trecători au avut ocazia să admire lucrările premiante create în cadrul concursului republican de arte plastice „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță”, organizat în perioada februarie-mai 2023 de Institutul Național al Justiției, Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”, Oficiul Consiliului Europei la Chișinău și Centrul de Drept al Avocaților. Expoziția dezvăluie o serie de compoziții artistice realizate de copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 11 și 21 de ani din întreaga țară și reflectă problemele actuale legate de migrație și refugiați, drepturile omului și siguranță, incluziune socială a persoanelor care au fugit din calea războiului etc.

În cadrul evenimentului a avut loc și un recital de muzică instrumentală susținut de elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Chișinău.