Concursul anual de rapoarte în format nou, la INJ

10. 04. 2019

Ediția a V-a a concursului anual de rapoarte a avut loc pe 9 aprilie 2019, la Institutul Național al Justiției, în cadrul unui forum mixt al viitorilor exponenți ai profesiilor juridice – judecători, procurori și avocați. Cu genericul „Statul de drept în Republica Moldova – perspectiva tinerilor profesioniști”, evenimentul a avut drept obiectiv principal împărtășirea de viziuni ale audienților INJ, candidați la funcții de judecător și de procuror, precum și ale avocaților stagiari pe marginea provocărilor actuale cu care se confruntă sistemul judiciar din Republica Moldova.

Lucrările forumului au fost deschise de către Directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, Coordonatoare de programe Freedom House Moldova, Tatiana Puiu, și Președinta INVENTO, Ana Indoitu.

Imediat după deschiderea oficială a evenimentului, tinerii participanți au lucrat în grupuri, fiind îndrumați de tutorii Tudor Lazăr, director, Centrul pentru instruire și consultanță organizațională, Lilia Ioniță, expertă, Centrul de analiză și prevenire a corupției, Sabina Cerbu, avocată, BA „Efrim Roșca&Asociații”, și Ana Indoitu, Președinta INVENTO.

Temele de dezbateri au vizat dezvoltarea instituțională a sistemului justiției, sistemele digitale de realizare a justiției, soluționarea extrajudiciară a litigiilor și accederea în profesiile juridice. Discuțiile au fost materializate prin elaborarea rapoartelor, care au fost apreciate de către un juriu format din Angela Motuzoc, Președinte al Consiliului Superior al Procurorilor, Victor Micu, Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatolie Munteanu, Secretar de Stat, Ministerul Justiției, Ecaterina Popa, șefa Direcției instruire și cercetare a INJ, și Iurie Mărgineanu, Centrul de instruire a avocaților.

Evenimentul a culminat cu adoptarea Rezoluției forumului tinerilor profesioniști care urmează a fi remisă decidenților sistemului judiciar în vederea integrării acesteia în proiectul Strategiei de reformă a sectorului justiției.

Forumul tinerilor profesioniști a fost organizat de către Institutul Național al Justiției în parteneriat cu organizațiile non-guvernamentale Freedom House și INVENTO, cu susținerea Departamentului de Stat al SUA.