Curs de instruire în domeniul prevenirii și contracarării traficului de ființe umane

27. 11. 2018

Marți, 27 noiembrie 2018, în incinta Institutului Național al Justiției, un grup de judecători, procurori și audienți ai INJ participă la seminarul „Lupta contra traficului de ființe umane. Inițierea și gestionarea unui dosar de trafic de ființe umane”.

Cu mesaje de salut și introducere generală în tematica programului de instruire au venit Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare din cadrul Institutului Național al Justiției, și Jean-Louis Falconi, Ambasador, Reprezentant Permanent al Franței pe lângă Națiunile Unite de la Viena.

Cursul de formare continuă urmărește sporirea nivelului de cunoaștere al judecătorilor și procurorilor moldoveni, inclusiv preluarea și implementarea în activitatea curentă a standardelor internaționale privind prevenirea și contracararea traficului de ființe umane, precum și împărtășirea experienței și a bunelor practici în gestionarea unui dosar de trafic de ființe umane.

Sesiunile de instruire se vor desfășura sub îndrumarea experților străini – Davor Raus, ofițer în prevenirea criminalității de la Oficiul Națiunilor Unite contra Drogurilor și Criminalității (UNODC), Julie Colin, procuror-adjunct al Tribunalului din Paris, Sylvain Fournier, comandant de poliție, Oficiul combaterea traficului de ființe umane (OCRTEH), cât și a formatorului INJ Maria Ghervas, judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Pe parcursul zilei vor fi abordate subiecte ce țin de identificarea și gestionarea situațiilor de trafic de ființe umane, cooperarea europeană și internațională pe acest segment, procesul de realizare de către Republica Moldova a politicii de prevenire și combatere a traficului de ființe umane prin prisma paradigmei 4P: Prevenire, Protecție, Pedepsire, Parteneriat etc.

Activitatea de dezvoltare profesională este organizată de Institutul Național al Justiției, Ambasada Franței în Republica Moldova și Oficiul Națiunilor Unite contra Drogurilor și Criminalității din Viena.