Directorul INJ a participat la Conferința „Centenarul Marii Uniri – o istorie a justiției moderne, de la unitatea națională la diversitatea europeană” de la Alba Iulia

16. 11. 2018

Pe 16 noiembrie 2018, Directorul INJ, Diana Scobioală, a participat la Conferința cu genericul „Centenarul Marii Uniri – o istorie a justiției moderne, de la unitatea națională la diversitatea europeană”, care a avut loc la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, România.

Evenimentul, organizat de Consiliul Superior al Magistraturii din România, a întrunit reprezentanți ai sistemului judiciar, ai mediului academic, precum și personalități marcante ale culturii românești.

Conferința, divizată în patru sesiuni (Sesiunea I: Centenarul Marii Uniri – un secol de unitate, Sesiunea a II-a: O justiție modernă şi independentă, Sesiunea a III-a: Magistratura – profesie şi vocaţie, Sesiunea a IV-a: Rolul profesiilor juridice, de la unitate naţională la diversitate europeană), a mai cuprins lansări de carte și periodice reprezentative pentru unificarea legislativă, juridică și cultural-științifică în domeniul dreptului.

În cadrul conferinței, Directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, a prezentat culegerea de articole, apărută la editura Universul Juridic din București cu titlul „Unificarea legislației și funcționarea sistemului judiciar după Marea Unire din 1918”. Cele 13 articole incluse în volum sunt referate realizate de audienții Institutului Național al Justiției din Republica Moldova și auditorii de justiție ai Institutului Național al Magistraturii din România în cadrul concursului „Integrarea instituțiilor juridice în urma Unirii din 1918 în perioada interbelică”, desfășurat la Chișinău, în perioada 28-29 iunie 2018.

În alocuțiunea sa, Diana Scobioală a menționat că apariţia culegerii se înscrie în şirul multiplelor acţiuni bilaterale Bucureşti-Chişinău, organizate în anul Centenarului, care ar putea să stimuleze cercetările de specialitate şi să provoace dezbateri. În același timp, volumul este o dovadă a cooperări dinamice stabilite între instituţiile de formare judiciară de pe ambele maluri ale Prutului și reconfirmă importanţa asigurării continuităţii colaborării pentru creşterea standardelor de calitate a formării beneficiarilor Institutului Naţional al Magistraturii şi ai Institutului Naţional al Justiţiei.