Directorul INJ s-a întâlnit cu oficiali ai Departamentului de Stat al SUA

16. 10. 2018

Luni, 15 octombrie 2018, Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției, și Valentina Conțescu, consilierul Directorului, au avut o întrevedere cu oficiali ai Departamentului de Stat al SUA.

Din delegația americană au făcut parte: Erin Sawyer, Directorul Oficiului pentru Europa și Asia al Biroului justiție penală și aplicarea legii din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Judith Campbell, Directorul adjunct al aceluiași oficiu, John Wilcox, Directorul adjunct al Oficiului Coordonatorului de Asistenta pentru Europa și Asia. La întrevedere au mai participat reprezentanți ai Secției justiție penală și aplicarea legii de la Ambasada SUA în Republica Moldova: Timothy Buckley, director, Kevin Lanigan, consilier juridic superior, și Radu Foltea, consilier juridic.

Subiectele discuțiilor dintre cele două părți au inclus modul în care atât viitorii judecători și procurori, cât și judecătorii și procurorii aflați în funcție sunt instruiți, activitățile desfășurate în cadrul Institutului Național al Justiției, atribuțiile instituției privind formarea inițială, continuă și formare formatori etc. În particular, Directorul INJ s-a referit la schimbările care au loc în procesul de formare a beneficiarilor INJ, inclusiv adaptarea planurilor de studii la pregătirea practică a audienților și integrarea simulărilor de procese în cadrul cursului de instruire iniţială; precum și la reformarea programelor de instruire continuă realizate în conformitate cu necesitățile de dezvoltare profesională a judecătorilor, procurorilor și a altor actori din sectorul justiției.

În cadrul întrevederii, Diana Scobioală a vorbit și despre constituirea grupului-resursă de tineri magistrați, majoritatea absolvenți ai INJ. Tinerii judecători sunt pregătiți în diverse domenii în cadrul activităților de formare continuă și formare formatori pentru a spori eficiența actului de justiție.

Totodată, Directorul INJ a apreciat aportul și cooperarea dintre Institutul Național al Justiției și Ambasada SUA în Republica Moldova, precum și contribuția Guvernului Statelor Unite ale Americii la modernizarea edificiului, inclusiv la proiectarea și reconstruirea sălilor de simulare a proceselor de judecată de care vor beneficia audienții INJ.