Documentarul francez „Traficul de copii”, subiect de dezbateri la Institutul Național al Justiției

17. 06. 2022

Filmul francez „Traficul de copii”, care relevă cooperarea judiciară franco-română în vederea desființării unei rețele de trafic de persoane, a fost proiectat la Institutul Național al Justiției, vineri, 17 iunie 2022. După vizionarea documentarului – un proiect educațional adresat în special juriștilor în devenire – a urmat o rundă de dezbateri.

La eveniment au participat Ecaterina Popa, Directoarea interimară a INJ, Pierre De Monte, Magistrat de legătură din cadrul Ambasadei Republicii Franceze la București cu competențe pentru Republica Moldova și România, Olivier Ballande, realizatorul documentarului, Jean-Michel Gentil, magistrat de instrucție de la Tribunalul Judiciar din Paris, Olivier Peyroux, sociolog francez specializat în traficul din România, precum și audienții INJ, formatorii INJ, exponenții sistemului național de drept și parteneri naționali și internaționali.

Filmul lui Olivier Ballande „Traficul de copii” prezintă o anchetă judiciară despre minorii români forțați să fure în zona Parisului, anchetă care a dat naștere unei cooperări judiciare aprofundate între Republica Franceză și România. Printr-un exemplu concret, această acțiune de cooperare urmărește familiarizarea Republicii Moldova cu instrumentele, actorii și metodele cooperării judiciare europene pe tema traficului de ființe umane (TFU). Vizionarea documentarului a permis atât audienților INJ, cât și judecătorilor și procurorilor aflați în funcție să înțeleagă mai bine modul în care se construiește o astfel de investigație, în special prin rolul informatorilor, cooperarea polițienească, constituirea unei echipe comune de anchetă și coordonare eficientă cu  EUROJUST.

Schimbul de idei, păreri și experiențe lansat după vizionare a fost filmat pentru a servi drept material cinematografic la realizarea celei de-a doua părți a documentarului și ar face posibil să se ilustreze că spațiul judiciar european nu se oprește la granițele Uniunii Europene.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Franceze în România, prin intermediul Serviciului Magistratului de legătură cu competențe pentru Republica Moldova, și Institutul Național al Justiției, în contextul sprijinirii Republicii Moldova, decis de Președinția franceză, în februarie 2021, și al recentei candidaturi de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.