Foști judecători federali și avocați americani au susținut o lecție publică la INJ

12. 06. 2019

Audienții Institutului Național al Justiției, candidați la funcțiile de judecător și de procuror, au participat marți, 11 iunie 2019, la o lecție publică organizată cu suportul ABA ROLI Moldova.

Discuțiile au fost susținute de reprezentanții sistemului de drept din Statele Unite ale Americii, foști judecători federali Lynne Lasry și Michael Johnson, precum și de avocații Allen Snyder și James Gailey.

În cadrul evenimentului a fost abordată tematica audierilor încrucișate ale martorilor la etapa judecării cauzei în fond, inclusiv conceptul de „looping” (repetarea întrebărilor cu scopul scoaterii în evidență a punctelor forte din declarațiile depuse pentru consolidarea poziției în cadrul cercetării judecătorești), au fost ilustrate tehnici de acordare a întrebărilor martorilor și studii de caz. Totodată, au fost subliniate controversele și efectuată paralela cu exigențele legislației Republicii Moldova la acest capitol.

În urma rundei de întrebări-răspunsuri, audienții s-au arătat interesați în mod special de procedura audierii martorului în ședințele de judecată din SUA, unde tehnica audierii încrucișate stă la baza confirmării sau infirmării probatoriului acumulat la etapa investigațiilor preliminare.