Inaugurarea noilor săli de studii la INJ

15. 10. 2018

Noi săli de studii care să ofere condiții mai bune viitorilor judecători și procurori să se inițieze în profesia aleasă au fost inaugurate luni, 15 octombrie 2018, la Institutul Național al Justiției.

La eveniment au participat Martin McDowell, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Erin Sawyer, Directorul Oficiului pentru Europa și Asia a Biroului Justiție penală și aplicarea legii al Departamentului de Stat al SUA, Raisa Apolschii, Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Poalelungi, Președintele Curții Constituționale, Victor Micu, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct PNUD, audienți și staff-ul Institutului Național al Justiției.

Alocuțiunile înalților oaspeți au fost urmate de ceremonia de tăiere a panglicii inaugurale de către Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției, și, Martin McDowell, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Cei prezenți au avut ocazia, ghidați de gazda evenimentului, să facă un tur al încăperilor renovate care au fost proiectate și reconstruite cu ajutorul financiar al Guvernului Republicii Moldova și Ambasadei SUA în Republica Moldova, prin intermediul proiectului PNUD „Suport pentru reforma sectorului justiției în Moldova”.

Spațiile modernizate vor servi pentru desfășurarea activităților simulative care să-i ajute pe audienții INJ să-și dezvolte capacitățile de a susține, într-o instanță, un discurs logic și coerent, de a-și argumenta opiniile, de a formula concluzii și de a utiliza corect limbajul juridic. Dotate cu echipament de înregistrare audio-video, acestea vor favoriza sporirea calității programului de formare profesională a viitorilor judecători și procurori.

Evenimentul coincide cu lansarea unui nou an de studiu pentru audienții INJ, viitori judecători și procurori care își vor face studiile în perioada octombrie 2018-aprilie 2020.

Edificiul de pe strada Serghei Lazo, 1, este considerat monument de arhitectură de însemnătate locală, fiind proiectat de A.V.Șciusev și introdus în registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Construcția clădirii a început în luna mai 1914 și a durat doi ani. Pe parcursul timpului, clădirea a servit drept sediu a două școli – nr. 1 pentru băieți și nr. 5 pentru fete, un orfelinat, un bloc al Institutului Agricol. În prezent, aici își fac studiile candidații la funcții de judecător și de procuror.