INJ a lansat promoția a X-a de candidați la funcția de judecător și de procuror

30. 03. 2018

30 martie 2018 este ziua în care a fost sărbătorită promoția a X-a a Institutului Național al Justiției. Într-un cadru festiv, purtând robe de culoare neagră și albastră, viitorii judecători și procurori au primit atestatele de absolvire.

Ceremonia, care marchează pentru cei 20 de candidați la funcția de judecător și 25 de candidați la funcția de procuror încheierea formării inițiale, a început cu intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova și a cuprins alocuțiuni ale participanților, premierea celor mai buni absolvenți, precum și înmânarea propriu-zisă a diplomelor de absolvire.

„Ziua de azi, pentru noi toți este un prilej de bucurie și de emoție pentru că suntem la bilanțul activității de formare inițială a viitorilor judecători și procurori care și-au făcut studiile în perioada 2016-2018. E un moment emoționant și pentru faptul că lansăm cea de-a X-a promoție a INJ – promoție jubiliară, cu care am încercat să schimbăm matricea de formare profesională a audienților INJ. Sunteți primii care ați trecut printr-o nouă modalitate de admitere la INJ, și anume, testul de specialitate electronic. Acest lucru ne-a permis să vă selectăm, transparent și fără suspiciuni de fraudare a examenului, pe cei mai buni dintre cei mai buni. Din aceleași raționamente, din Comisia de admitere din anul 2016, atunci când ați susținut examenele, a făcut parte și un reprezentant al autorităților străine. Ne-am propus să vă asigurăm o formare practică pentru a vă dezvolta abilități și competențe care vă vor fi necesare în profesiile alese. Sper că tot ceea ce ați învățat, tot ceea ce ați aplicat și toate activitățile extracurriculare în care ați fost implicați v-au pregătit un viitor promițător”, a menționat, în discursul său, Diana Scobioală, Directorul INJ.

Cu mesaje de felicitare și îndrumări s-au adresat proaspeților absolvenți Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, Președintele Consiliului INJ, Mariana Pitic, Adjunctul Procurorului General, Mircea Roșioru, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, formatorul INJ, membru al Comisiei de absolvire, Tatiana Vîzdoga.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Dan Păpușoi, candidat la funcția de judecători, și Irina Catan, candidat la funcția de procuror, care, în numele tuturor absolvenților, și-au exprimat recunoștința pentru efortul depus de către formatorii și echipa INJ, la pregătirea lor profesională. Totodată, au împărtășit și câteva dintre emoțiile pe care le-au trăit în cele 18 luni de studii.

Festivitatea a culminat cu înmânarea atestatelor de absolvire a viitorilor judecători și procurori, iar cei mai buni au fost recompensați cu diplome de merit. Prin urmare, diplome cu mențiuni de lider al promoției a X-a: pentru cele mai bune rezultate obținute pe parcursul formării iniţiale la INJ, au fost conferite  – Ion Bocan, candidat la funcţia de judecător, şi Victor Răileanu, candidat la funcţia de procuror; diplome de merit cu mențiuni pentru spirit organizatoric deosebit în activitatea de șef de grupă – Irina Catan, candidat la funcţia de procuror, și Dan Păpușoi, candidat la funcţia de judecător; diplome de merit, drept recunoaștere a performanțelor deosebite obținute pe parcursul formării inițiale – Dan Păpușoi și Ludmila Camerzan, candidați la funcția de judecător, Ștefan Ciuperca și Irina Catan, candidați la funcția de procuror.

Menționăm că, de la înființarea sa, Institutul Național al Justiției a furnizat sistemului național de justiție alţi 117 de candidați la funcția de judecător și 197 de candidați la funcția de procuror.