INJ a lansat promoția a XV-a a candidaților la funcțiile de judecător și de procuror

26. 04. 2023

Azi, 26 aprilie 2023, la Institutul Național al Justiției a fost marcată ceremonia de absolvire a unei noi promoții de viitori judecători și procurori. Cei 15 candidați la funcția de judecător și 20 de candidați la funcția de procuror, purtând mantii negre și albastre, au primit atestatele de absolvire a Institutului Național al Justiției, după 18 luni de studii. Festivitatea solemnă la care au participat exponenți ai sistemului de drept, reprezentanți ai corpului diplomatic de la Ambasada României și Ambasada SUA în Republica Moldova, formatori și angajați INJ, a început cu onorarea imnului de stat.

„Parcursul studiilor la Institutul Național al Justiției a fost unul plin de provocări, dar și de momente deosebite. Noi, ca instituție de formare judiciară, ținem cont de necesitățile de instruire identificate, precum și de imperativele actuale din sectorul justiției prevăzute în strategiile naționale. Totodată, dorim să fim un model în domeniul pregătirii judiciare, în special în contextul acordării statutului de țară candidată a Republicii Moldova la aderarea la Uniunea Europeană. De aceea am încurajat dezvoltarea abilităților practice prin activități de simulare a proceselor, stagii de practică, diverse concursuri și vizite de studiu, inclusiv la instituțiile-cheie din sistemul național de drept și din cel european”, a declarat Directorul interimar al INJ, Ecaterina Popa.

În cadrul evenimentului proaspeții absolvenți au fost felicitați de partenerii instituționali și de dezvoltare ai INJ, precum și de oaspeții de onoare: Veronica Mihailov-Moraru, Ministru al Justiției, Tamara Chișca-Doneva, Președinte interimar al Curții Supreme de Justiție, Veronica Dragalin, Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, E.S. Cristian-Leon Țurcanu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Tudor Osoianu, membru al Consiliului INJ, Kevin Lanigan, consilier superior în domeniul justiției din cadrul Secției justiție penală și aplicare a legii de la Ambasada SUA în Republica Moldova. De asemenea, cu mesaje de îndrumare în profesie au venit Angela Motuzoc, Președinte al Consiliului Superior al Procurorilor, Ion Guzun, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, și Viorica Puica, Președinte al Comisiei pentru examenul de absolvire, judecător la Judecătoria Chișinău. Tatiana Brumă, candidat la funcția de judecător, și Cătălin Lîsîi, candidat la funcția de procuror, și-au exprimat recunoștința, în numele tuturor absolvenților, pentru suportul și efortul depus de către formatorii și echipa INJ, în timpul cursului de formare inițială.

Punctul culminant al festivității l-a constituit înmânarea atestatelor de absolvire viitorilor judecători și procurori, iar celor care au obținut rezultate remarcabile li s-au acordat și diplome de merit. Astfel, diplome cu mențiuni de lider al promoției a XV-a au primit: pentru cele mai bune rezultate – Alisa Stratila, candidat la funcția de judecător, și Natalia Crețu, candidat la funcția de procuror; diplome de merit cu mențiuni pentru spirit organizatoric deosebit în activitatea de șef de grupă – Tatiana Brumă, candidat la funcția de judecător, și Cătălin Lîsîi, candidat la funcția de procuror; diplome de merit, drept recunoaștere a performanțelor deosebite obținute pe parcursul formării inițiale – Dionisie Cebotăreanu și Ion Vartolomei, candidați la funcția de judecător, și Victoria Isac și Svetlana Leontieva – candidați la funcția de procuror.

Adnotăm că, de la înființarea sa și până în prezent, Institutul Național al Justiției a oferit sistemului de justiție cincisprezece promoții de absolvenți, care au cuprins 227 de candidați la funcția de judecător și 321 de candidați la funcția de procuror.