Institutul Național al Justiției a lansat cursul de formare inițială pentru promoția a X-ea de viitori judecători și procurori

03. 10. 2016

Astăzi, 3 octombrie, Institutul Național al Justiției (INJ) marchează cea de-a X-ea festivitate dedicată lansării unui nou curs de formare inițială a candidaţilor la studii pentru funcţii de judecător şi de procuror.

Printre cei 45 de noi audienţi, care au susţinut admiterea, 20 vor face studii, timp de un an şi jumătate, pentru a candida la funcţia de judecător, iar 25 – la funcţia de procuror.

Ceremonia a fost deschisă de Diana Scobioală, Directorul executiv al INJ, care i-a felicitat pe cei prezenți cu prilejul începutului studiilor. „Sunteţi audienții noștri jubiliari, pentru că promoția dumneavoastră coincide cu zece ani de activitate a instituției noastre. Ați fost selectați pe bază de concurs cu respectarea principiilor transparenței și egalității în drepturi. Vă îndemnăm să depuneți maxime eforturi pentru a deveni judecători și procurori competenți, cu deosebite calităţii etice și deontologice, pentru a vă exercita apoi activitatea independent, imparțial și în numele legii”, a accentuat dumneaei.

În cadrul evenimentului, vorbitorii s-au referit inclusiv la noutățile introduse pe parcursul admiterii 2016 – modul de testare electronică a candidaților la studii pentru funcții de judecător și de procuror, precum și implicarea unui expert străin în calitate de membru al Comisiei pentru examenele de admitere. Aceste inovații au avut drept scop asigurarea transparenței, eliminarea factorului uman și a suspiciunilor de fraudare a examenelor, sporirea încrederii în selectarea corectă a candidaților la studii pentru funcții de judecător și de procuror.

Tot astăzi, audienții care vor studia cursul de formare inițială în perioada 1 octombrie 2016 – 31 martie 2018 au făcut cunoștință cu sălile de studiu și cu programul de formare la Institutul Național al Justiției.

Amintim că în 2016, Consiliul INJ a scos la concurs 20 de locuri pentru candidați la funcția de judecător și 25 de locuri pentru candidați la funcția de procuror. Prima promoție de absolvenți a fost lansată în anul 2009. Până în prezent, au absolvit Institutul Național al Justiției opt promoții, dintre care 97 de persoane – pentru funcţia de judecător și 172 – pentru funcţia de procuror.