Institutul Național al Justiției, vizitat de potențiali audienți: studenți ai facultății de drept a USM

11. 04. 2023

În vederea familiarizării tinerilor juriști despre activitatea, rolul și locul INJ în sistemul de justiție al Republicii Moldova, precum și de a-i încuraja să participe la concursul de admitere la cursurile de formare inițială pentru a deveni judecători și procurori și a-i face să simtă pulsul unui proces de judecată, Institutul Național al Justiției și-a deschis ușile potențialilor săi audienți.

Astfel, în zilele de 7 și 10 aprilie 2023, INJ  a fost vizitat de două grupuri de studenți de la facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova. Tineri au fost însoțiți de Elena Belei, doctor în drept, conferențiar universitar, șefă a Departamentului Drept Procedural, și de Gheorghe Stratulat, judecător la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău.

În discuții cu Directoarea interimară a INJ, Ecaterina Popa, și cu șeful Secției instruire continuă, absolvent și formator INJ, Ion Bocan, studenții au aflat despre modul de funcționare a Institutului. Totuși accentul a fost pus pe procedura și condițiile admiterii la INJ, precum și pe modalitățile de instruire aplicate în cadrul cursului de formare inițială care să dezvolte competențe și abilități practice utile profesiei alese, cum ar fi activitățile simulative sau stagiul de practică la judecătorii și procuraturi.

De asemenea, juriștii în devenire au avut ocazia să fie în roluri de judecători, grefieri, avocați, părți și martori simulând un litigiu civil cu acțiune reconvențională și un litigiu de familie. Ambele procese au fost moderate de absolvenții și formatorii Institutului Național al Justiției, judecători la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, Natalia Russu și Gheorghe Stratulat.