Investigații online ale criminalității cibernetice – noi sesiuni de formare la INJ facilitate de experții Institutului CEELI

07. 11. 2023

La Institutul Național al Justiției, în perioada 6-9 noiembrie 2023, se desfășoară cursul de formare continuă cu genericul „Investigații online ale criminalității cibernetice”. Seminarul este organizat în cadrul Programului de susținere a reformei justiției penale și combatere a corupției, implementat de ABA ROLI Moldova, cu sprijinul financiar al Biroului pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii a Departamentului de Stat al SUA. Printre beneficiarii instruirii se numără atât procurori de la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cât și ofițeri de urmărire penală și de investigații de la Centrul Național Anticorupție, Inspectoratul Național de Investigații și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Evenimentul a fost deschis de Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției, Halyna Senyk, Consilieră superioară de program, Institutul CEELI, Kevin Lanigan, Consilier superior în domeniul justiției din cadrul Secției justiție penală și aplicare a legii, Ambasada SUA în Republica Moldova, și Mihaela Vidaicu, Directoare ABA ROLI Moldova.

Sesiunile de formare sunt facilitate de experții Institutului CEELI din Praga: Sheri Dunlop, Karen Greenaway, Jan Trmal, Daniel Garnham și Walter Woosley. Timp de patru zile vor fi abordate subiecte cu privire la modul de realizare a  investigațiilor online. Astfel, participanții vor fi familiarizați cu elementele de bază ale lucrului într-un mediu online, tehnici speciale utilizate în investigațiile de criptomonede și investigațiile online, colectarea și conservarea probelor digitale etc. De asemenea, ei vor fi implicați în efectuarea exercițiilor practice și analiza studiilor de caz.

Cursul „Investigații online ale criminalității cibernetice” se pliază obiectivelor trasate în documentele de politici naționale, inclusiv în „Strategia securității informaționale a Republicii Moldova pentru anii 2019-2024” și în „Programul național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023-2027”.