Investigarea infracțiunilor de corupție și a celor conexe

17. 05. 2018

„Metodica investigării infracțiunilor de corupție și a celor conexe” este genericul cursului de formare continuă, desfășurat astăzi, 17 mai 2018, la Institutul Național al Justiției. Participanții seminarului este un grup de judecători și procurori.

Evenimentul a început prin cuvinte de salut și de prezentare a importanței organizării seminarului, adresate de Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare a Institutului Național al Justiției, și Shibani Malhotra, consilier superior în cadrul Oficiului justiţie penală, asistenţă şi parteneriat al Biroului afaceri internaţionale, droguri şi aplicarea legii din Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Sesiunile de instruire sunt facilitate de către Aaron Polster, judecătorul federal american din districtul de nord al statului Ohio, Victor Muntean, procuror în Procuratura Anticorupție, Octavian Iachimovschi, procuror în Procuratura Anticorupție, și Ion Morozan, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Programul de formare include subiecte ce țin de bunele practici în investigarea infracțiunilor de corupție în Statele Unite ale Americii; autorizarea acțiunilor de urmărire penală în Republica Moldova; rolul procurorului la investigarea infracțiunilor de corupție și a celor conexe; administrarea probelor și obligația de a demonstra lipsa provocării; admisibilitatea probelor și aprecierea lor în cauzele penale privind infracțiunile de corupție și cele conexe etc.

Cursul de instruire face parte din modulul „Infracțiuni economice, de corupție și conexe” integrat în Planul modular de formare continuă a judecătorilor și procurorilor.