La INJ au început examenele de admitere

05. 09. 2016

Astăzi, Institutul Național al Justiției a dat startul examenelor de admitere la cursuri de formare iniţială pentru perioada de studii 1 octombrie 2016 – 31 martie 2017 a candidaţilor la funcţii de judecător şi de procuror. Proba scrisă, eliminatorie, de testare a cunoștințelor la disciplinele drept civil, drept penal, drept procesual civil și drept procesual penal se va desfășura până la 8 septembrie, concurenții fiind divizați în șapte grupe.

Conform Hotărârii Consiliului INJ, membri ai Comisiei pentru examenele de admitere sunt: președinte – Victor Micu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, membri – Carolina Vidrașcu-Brânză, procuror pentru misiuni speciale la Procuratura Generală, Victor Burduh, judecător și președinte interimar al Judecătoriei Ciocana din mun. Chișinău, Iulia Grosu, judecător la Curtea de Apel Bălți, și un expert străin – Radu Foltea, consilier juridic în cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Noutatea probei scrise din acest an – utilizarea unui program de susținere electronică a examenului scris pentru a facilita procesul de testare a persoanelor care doresc să-și facă studiile la Institutul Național al Justiției – urmărește asigurarea transparenței, eliminarea factorului uman și selectarea corectă a candidaților pentru funcții de judecător și de procuror.

Rezultatele examenului scris vor fi afișate pe panoul din incinta Institutului vineri, 9 septembrie curent.

Proba verbală va avea loc săptămâna viitoare, începând cu 15 septembrie, și va consta din rezolvarea a două speţe la disciplinele drept civil / drept procesual civil și drept penal / drept procesual penal, care includ aspecte de drept material și procesual.

Menționăm că la Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de admitere în anul curent au depus dosare 231 de persoane, dintre care 167 s-au înscris la formare inițială pentru funcția de procuror, iar 64 – pentru funcția de judecător. În 2016, Consiliul INJ a scos la concurs 20 de locuri pentru candidații la funcția de judecător și 25 de locuri pentru candidații la funcția de procuror.