La INJ a fost lansat Proiectul USAID de reformă a justiției și combatere a corupției – JARA

13. 07. 2023

Joi, 13 iulie 2023, la Institutul Național al Justiției a fost prezentat Proiectul de reformă a justiției și combatere a corupției (JARA) care va sprijini, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), eforturile Guvernului Republicii Moldova de a implementa și de a promova angajamentele sale de combatere a corupției.

Evenimentul de lansare s-a desfășurat cu participarea Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a Adjunctei Administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, Erin McKee, a Ambasadorului SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a Ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a Directoarei interimare a INJ, Ecaterina Popa, și a coordonatoarei proiectului, Anne M. Trice.

În cadrul proiectului, USAID va stabili parteneriate cu Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție și ONG-uri pentru a atinge patru obiective: crearea unui mini-secretariat care va monitoriza implementarea Strategiei de Dezvoltare a Justiției pentru anii 2022-2025; instruirea în cadrul INJ a judecătorilor și a personalului instanțelor cu privire la subiecte specializate în domeniul financiar (criptomonede, portmoneu financiar, achiziții publice etc.) și asistență pentru evaluarea extraordinară a judecătorilor și a procurorilor; expertiză legislativă și analitică oferită principalelor instituții anticorupție – CNA și PA; sensibilizarea opiniei publice prin intermediul societății civile.

Proiectul va avea o durată de implementare de trei ani și va completa suportul acordat de USAID sistemului de drept din Republica Moldova.