La INJ trainerii CEELI Institute oferă expertiză în domeniul investigării financiare

26. 09. 2022

În perioada 26-29 septembrie 2022, la Institutul Național al Justiției se desfășoară seminarul de formare continuă „Tehnici de investigare financiară”.

În deschiderea evenimentului, participanții – procurori anticorupție și ofițeri de urmărire penală din cadrul CNA – au fost salutați de Julia Fromholz, Directoarea Institutului CEELI, Brett Rose, Directorul Secției justiție penală și aplicare a Legii din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova, Cezara-Elena Polisca, consiliera Directorului INJ, și Mihaela Vidaicu, Directoarea ABA ROLI Moldova.

Invitați să faciliteze sesiunile de instruire, experții Institutului CEELI din Praga: Karen Greenaway, Rob Jackson, Sheri Dunlop și Joe Salinas vor aborda subiecte cu privire la investigarea infracțiunilor de corupție, inclusiv investigația financiară și profilul financiar, tranzacțiile cu criptovalută, identificarea beneficiarilor efectivi etc. De asemenea, participanții vor fi divizați în grupuri mai mici pentru a fi implicați într-o serie de exerciții practice similare cu sarcinile lor de muncă și posibile situații cu care se pot confrunta în activitatea de investigație.

Cursul de formare este parte a Programului de susținere a reformei justiției penale și combatere a corupției, implementat de ABA ROLI Moldova, cu sprijinul financiar al Biroului pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii a Departamentului de Stat al SUA.

Menționăm că în martie 2022, între INJ și ABA ROLI a fost semnat un Memorandum de Înțelegere cu scopul de a intensifica relaţiile de cooperare şi asistenţă reciprocă în promovarea unei pregătiri judiciare de calitate, în particular prin organizarea instruirilor ce țin de investigarea infracțiunilor de corupție – obiectiv trasat atât în „Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025”, cât și în „Strategia naţională de integritate şi anticorupţie pentru anii 2017–2023”.